Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Yasmin Fahimi, partisinin 2017 yılındaki genel seçimler için havluyu şimdiden attığı yöndeki iddiaları yalanladı. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in bir sonraki seçimlerde başbakan çıkarmalarının mümkün olmadığı yönündeki ifadelerine yer veren Spiegel’in haberini 'yersiz' diye niteleyen Fahimi, "Sadece Federal Hükümet ortağı değiliz; 16 eyaletin 14’ünün yönetimindeyiz" şeklinde konuştu.

Fahimi ayrıca Magdeburg’da belediye seçimlerinde galip gelen Lutz Trümper’i tebrik ederek, Haziran’da Dresden’de de belediye başkanı çıkarmak istediklerini belirtti.

SPD, bilindiği gibi belediye düzeyinde başarılı. 40 civarındaki büyük belediyenin dörtte üçü Sosyal Demokratlara emanet. Dokuz eyalet başkentinin belediye başkanları SPD’li. Ancak federal düzeyi ilgilendiren son anketlerde SPD yine oy oranını artırmayı başaramadı. Emnid Araştırma Enstitüsü’nün geçtiğimiz hafta sonu yayımlanan anketine göre SPD’nin oyları bir puan kayıpla yüzde 24’e geriledi.

BİRLİK PARTİLERİ ÖNDE

Birlik partileri ise yüzde 41’le açık ara önde. Yeşiller bir puan kazanarak yüzde 11 oy alırken, Sol Parti’nin oyları bir önceki haftada olduğu gibi yüzde 9’da kaldı. Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 4’le yine barajı geçemedi. Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise yüzde 6 oy toplayabildi.

SPD’nin Hıristiyan Demokrat Birlik Parti'sinin (CDU) çok gerisinde kalması parti içinde huzursuzluğun artmasına sebep oldu. Genel Başkan Vekili Thorsten Schaefer-Gümbel, SPD’nin net bir şekilde CDU’ya alternatif olduğuna dair farklılığını ortaya koyması gerektiğini dile getirdi.