Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in 2017’de başbakan adayı olmasına parti üyelerin sadece üçte biri olumlu bakıyor. Forsa araştırmasına göre Gabriel’in parti yöneticiliğinden üyelerin yarısı memnun. SPD’li bakanlar arasında en çok ise Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier beğeniliyor. Federal Başbakan vekili, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, 2017 yılındaki genel seçimler için başbakan adaylık tartışmaları için daha erken olduğunu savunsa da bu konudaki çalışmalar devam ediyor.

Forsa araştırma şirketinin Stern dergisi için yaptığı kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre SPD üyelerinin sadece yüzde 35’i Gabriel’i başbakan adaylığına uygun buluyor. Yüzde 56’lık kısım ise Gabriel’den daha iyi adayların mevcut olduğuna inanıyor. ‘Parti liderinin çalışmasından memnun musunuz?’ sorusuna üyelerin yüzde 50’si ‘evet’ derken, diğer yarısı ‘hayır’ diyor. Gabriel’in Ekonomi ve Enerji Bakanı olarak yaptığı faaliyetleri ise yüzde 60’lık kısım beğeniyor. Listenin başında ise yüzde 95 ile Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier geliyor.

Bakanı Manuela Schwesig yüzde 81, Adalet Bakanı Heiko Maas yüzde 66, Çalışma Bakanı Andrea Nahles yüzde 63 ve Çevre Bakanı Barbara Hendricks yüzde 61 oy oranı topladığı beğeni listesinde Gabriel’in SPD’li bakanlar arasında son sırada yer alması dikkat çekiyor. SPD üyelerinin sadece yüzde 34’ü, Büyük Koalisyon’un siyasi icraatlarında SPD’nin değerleri yansıtıldığına inanıyor. Özellikle iletişim verilerinin kaydedilmesi ve TTIP anlaşmasına karşı çıkanların oranı hem SPD’liler ve hem tüm seçmenler arasında hayli yüksek.

Stern-RTL-Wahltrend seçim anketinde ise SPD’nin oyları yüzde 23’e geriledi. Birlik (CDU/CSU) partileri ise 1 puan kazanarak oylarını yüzde 42’ye yükseltti. Muhalefetteki Sol ve Yeşiller partilerinin oy oranı yüzde 10 iken, Hür Demokrat Parti’nin oyu (FDP) yüzde 4’te kaldı. Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 3 oy aldı. Başbakan doğrudan seçilmiş olsaydı seçmenlerin yüzde 56’sı oyunu Angela Merkel’e, yüzde 14’lük kısım ise oyunu Gabriel’e verirdi. Yüzde 30’luk kısım ise ikisinin de başbakan olmasına karşı.