Srebrenitsa katliamını anmak için Bosna-Hersek'in doğusunda bulunan Gorazde şehrinin Posestra bölgesinde 8 bin 372 ağaç dikilecek. Gorazde Müftülüğü'nün katliamın 20. yıl dönümünü anmak amacıyla başlattığı projeye Bosna-Podrinye Kanton hükümeti ve Gorazde Belediyesi destek oldu.

Srebrenitsa Hatıra Ormanında, kestane, dişbudak ve ladin olmak üzere üç farklı ağaç bulunacak. Her bir ağaç çeşidi öldürülen erkek, kadın ve çocukları temsil ediyor.

Bosna-Podrinye Kamu Ormanları Müdürü Kenan Kanliç, projenin Srebrenitsa şehitlerinin hatırı için özel yapıldığını kaydetti. Kanliç, "Bu projenin özellikle sonbahar aylarında canlanmasını bekliyoruz. İklim koşulları o zaman çok daha uygun oluyor. Toplam 8 bin 372 ağacı dikilecek. Her bir ağaç bir Srebrenitsa şehitinin hatırası olacak. Ormanın girişinde 'Hatır Ormanı 8.372' yazılı kapı yapacağız. Ormanın içinde ise, 8 bin 372 sayılarına benzeyen küçük yollar olacak. Ortasında ise 11 yapraklı çiçek olacak. 11, 11 Temmuz 1995 yılını, Srebrenitsa katliam gününü temsil ediyor." diye konuştu.

Gorazde Müftüsü Remziya Pitiç Efendi, "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bir daha böyle bir şey olamaz dedik; ama maalesef Dünya ne Srebrenitsa'dan ne bugünkü Suriye, ne Irak, Ukrayna ya da çeşitli bölgelerin işkencelerinden hiç bir şey öğrenemedi. Biz unutmak istemiyoruz. Srebrenitsa'nın hatıralara girmesini istiyoruz. O nedenle bu proje'yi yaptık." şeklinde konuştu.