Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Savcısı Serge Brammertz, mahkemenin Srebrenitsa Soykırımı'na dair kararları ile Bosnalı Müslümanların yok edilmesi girişimini ortaya koyduğunu söyledi.

Saraybosna'da düzenlenen bir konferansta konuşan Serge Brammertz, "Srebrenitsa'daki olayların spontane gelişmediğini, aksine planlı bir şekilde işlendiği sonuca ulaştık. Soykırım kararı için kaç kişinin öldüğü değil, bir grubun yok edilmesi niyeti önemlidir." dedi.

Uluslararası mahkemenin görevinin yakında biteceğini ve bundan sonra milli mahkemelerin sorumlulukları üstleneceğini hatırlatan savcı, "Soykırımın inkarını hiçbir zaman kabul edemeyiz. Bütün savaş mağdurları saygıyı hak ediyor." şeklinde konuştu.

ICTY Başkanı Theodor Meron, şu ana kadar Srebrenitsa ve Bosna savaş döneminde soykırım ve savaş suçları dolayısıyla çok sayıda kişinin yargılandığını hatırlattı. Meron, "Mahkeme, Srebrenitsa'da Bosnalı Müslümanlara karşı soykırım yapıldığını kabul etti, bunu artık kimse inkar edemez.” dedi.

'Srebrenitsa ve Jepa Bölgesi Anneleri' Derneği Başkanı Munira Subaşiç ise soykırımım üzerinden 20 yıl geçmesine karşın acılarının hâlâ taze olduğunu anlattı.