Sırbistan’da savaş suçları savcılarının emriyle düzenlenen operasyonlarda, Srebrenitsa soykırımında bir depoda bin kişiyi katleden grupta yer aldıkları iddiasıyla 7 kişi gözaltına alındı.

Bosna Savaşı sırasında katliamların arkasındaki 'Yahorina' kuvvetlerine yönelik operasyonların devam ettiği bildirildi. Zanlıların uluslararası mahkeme yerine Sırbistan’da yargılanacakları tahmin ediliyor.

Sırbistan, daha önce katliam emrini veren siyasi ve askeri iki lideri Lahey’e teslim etmişti. Fakat katliamı bizzat gerçekleştirenler 20 yıl sonra ilk kez yakalanıyor.

Avrupa'nın İkinci Dünya savaşından beri işlenen en büyük soykırım, 1995’te Srebrenitsa’da yapılmıştı. Sırp katiller, Birleşmiş Milletler tarafından korunan yerleşim bölgesine sığınan 8 binden fazla Müslümanı öldürmüştü.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Sırbistan’ın da adaletten kaçmayı başaran katillere karşı harekete geçmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Subaşiç, “Annelerin gözleri yaşlı kaldıkça hiçbir şekilde huzur bulamazlar. Şu anda en önemlisi adaletin mümkün olduğunca yerini bulmasıdır. Artık torunlarımızın geçmişte neler yaşandığını bilip iyi bir gelecek inşa etmesi gerekiyor.” dedi.