Savaş döneminde Srebrenitsa'yı savunan Boşnak komutanı Naser Oriç'in, Sırbistan'ın talebiyle İsviçre'de gözaltına alınmasına Bosnalılar sert tepki gösterdi.

Oriç gözaltına alındığında yanında olan Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, komutanı almadan İsviçre'den ayrılmayacağını söyledi. Belgrad'ın eçtiğimiz yıl Oriç'i Interpol listesinden çıkarma karşılığında Sırp Korgeneral Manoyla Milovanoviç'in adının da arananlar listesinden silinmesini istediğini hatırlatan belediye başkanı, Belgrad'ın Oriç'i yine pazarlık unsuru olarak kullanabileceğini dile getirdi.

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hayra Çatiç de son dönemde Bosnalı Sırp polislerin Müslümanların evlerine baskınlar düzenlediğini hatırlatarak, "Bosna-Hersek ve Sırbistan arasında imzalanan anlaşmalara sadece Bosna saygı gösteriyor. Sırbistan şu ana kadar hiçbir suçluyu iade etmedi. Bu Srebrenitsa katliamının yıldönümünden önce verilen ne ilk ne de son rahatsızlıktır." ifadelerini kullandı.

'Srebrenitsa ve Jepa Bölgesi Anneleri' Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Oriç'in gözaltına almasını bir 'hile ve oyun' olarak değerlendi ve Sırpların Srebrenitsa katliamının 20. yıl dönümüne gölge düşürmeye çalıştıklarını söyledi. Subaşiç, “Oriç suçlu olsaydı, Lahey Mahkemesi onu yargılardı.” dedi.

Bu arada Bosnalı gazi ve şehit aileleri dernekleri Oriç'in gözaltına alınması sebebiyle yarın devlet binaları önünde gösteriler yapacak.

Öte yandan Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, önümüzdeki ay Balkanlarda bazı provokasyonlar yapılabileceğini belirterek halkın sükunet ve bilgelik içerisinde hareket etmesini istedi. Vuçiç, Boşnaklarla iyi ilişkiler için çaba göstereceklerini vurguladı.

ORİÇ'E İKİ HAFTALIK TUTUKLAMA

İsviçre Federal Mahkemesi, Sırbistan'ın Şubat 2014'te Interpol'e yaptığı talep sebebiyle gözaltına alınan komutan Naser Oriç için iki haftalık tutuklama kararı verdi. İsviçre mahkemesi, Sırbistan'dan 18 gün içinde dosyayı göndermesini istedi. Oriç ise iade kararı çıkarsa buna itiraz edecek.

Sırbistan hükümeti, komutan Oriç'i ve birkaç Müslüman arkadaşını 1992 ile 1995 yılları arasında Sırp köylerine saldırı, köylülere işkence, eziyet ve cinayetlerle suçluyor. Sırpların gözaltına alma emri, Zalazye köyüne 1992 yılında yapılan saldırında 10 sivilin hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili açılan dava dolayısıyla verildi.