Sovyet lider Josef Stalin’in yeni anıtı Rusya kırsal kenti Surgut’ta yükselecek.
Rusya, Sovyet lider Josef Stalin’i onurlandırmak için bir adım attı. Ülkenin Surgut kentine kurulmak üzere yeni bir Josef Stalin anıtı yapıldı. Projenin arkasında yerel bir dernek olan ve “Rus Ruhu” anlamına gelen “Russkiy Dukh” yer alırken, Stalin’in büstünün Yekaterinburg kentinde bulunan bir antika dükkanından alındığı öğrenildi. Büstün, kent merkezinde yerini alması 2 bin 300 dolarak (6 bin 990 TL) mal olduğu kaydedildi. Grubun sözcüsü Denis Hanzhin, “Yerel yetkililerin mutabık olması halinde, anıtın yerel bölgelerde de yer almasını sağlayabiliriz. Mutabakat sağlanamazsa, anıt özel topraklarda muhafaza ederiz. Ancak her koşulda anıt, yazın sonuna kadar konumlandırılmış olacak” dedi. Öte yandan Stalin’in anıtına karşı bir imza kampanyası başlatılırken, şu ana kadar 320’den fazla kişi kampanyayı imzaladı.
SSCB’nin 1991 yılında dağılmasının ardından, Rusya’da Sovyet liderlerin “ruhunun geri döndüğü” gerekçesiyle bazı anıt ve büstleri kaldırılmıştı. Buna rağmen, 2006 yılında Rusya’da yapılan bir araştırma Stalin’in hâlâ büyük destek gördüğünü gözler önüne serdi. Araştırmaya katılanların yüzde 35’i “keşke hala hayatta olsaydı” dedi.
1879 yılında dünyaya gelen Josef Stalin’in gerçek adı Yosif Visaryonoviç Cugaşvilidiri’dir. Aslen Gürcü olan Stalin, Lenin’in ölümünde sonra Komünist Parti Genel Sekreteri oldu ve 1927 yılında Sovyetler Birliği’nin lideri oldu. Ekim Devrimi’ni planlayan ve başarıya ulaştıran isimlerden olan Stalin, II. Dünya Savaşı’nda elde ettiği başarı nedeniyle Rusya için önemli bir isim.