Amerika’daki elit üniversitelerden biri olan Stanford Üniversitesi, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’i haksız yere ismini kullanarak istismarla suçladı.

Özgeçmişinde Stanford Üniversitesi’nin adının iki defa geçtiğini belirten üniversite yönetimi, von der Leyen’in üniversiteye resmen kayıtlı olmadığını sadece misafir öğrenci sıfatıyla bulunduğunu ancak bir belge ya da akademik diploma ile sonuçlanan herhangi resmi bir programa kaydının bulunmadığını açıkladı. Stanford Üniversitesi’nin ithamlarına beklenen cevap çok hızlı geldi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, "Özgeçmişimdeki bilgiler doğru." diyerek akademik kariyerine ilişkin yanlış bilgi verdiği yönündeki iddiaları yalanladı. Von der Leyen 1995 yılında Stanford Hastanesi sağlık hizmetleri yönetimi bünyesinde görev yaptığını gösteren bir belgeyi de sözlerine kanıt olarak gösterdi. 1997 yılına ait bir referans mektubunda hastanenin müdür yardımcısı Kathy VanCamp, von der Leyen'in altı ay boyunca bir piyasa araştırması ve fizibilite çalışmasına katıldığına işaret ediyor.

Von der Leyen ayrıca konuk öğrenci olarak Stanford Üniversitesi'ndeki bazı dersleri takip ettiğini de belirterek Stanford'daki kalışının asıl sebebinin eşinin araştırma çalışmaları olduğunu da sözlerine ekledi ve bunun böyle olduğunu daha önce defalarca dile getirdiğini ifade etti.

Öte yandan von der Leyen’in akademik kariyeri kendi ülkesinde de mercek altına alınmış durumda. Hannover Tıp Fakültesi Federal Savunma Bakanı’nın 1990’lı yıllarda yazdığı doktora tezini, intihal yaptığı gerekçesiyle inceliyor.