Federal Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD) sayıları giderek artan Balkan ülkelerinden gelmiş ve haklarında sınır dışı kararı alınmış mültecilerin hızlı bir şekilde geri gönderilmesini istiyor.

Bild gazetesine konuşan Steinmeier, "Bu gruptakilerin sığınma talebinin tanınması için hiçbir şansı yok. Dolayısı ile kararlar çok daha hızlı alınmalı ve geri gönderilmede o kadar hızlı uygulanmalı." dedi. Sığınmacıların yüzde 30-40’nın Balkan ülkelerinden geldiğini hatırlatan Steinmeier bunun artık savunulamaz olduğunu belirtti.

Arnavutluk, Makedonya ve Kosova’nın güvenli Balkan ülkeleri olarak sınıflandırılması gerektiğine işaret eden Steinmeier, “AB’ye yakınlaşmaya çalışan bu ülkeler aynı zamanda siyasi takip yapan ülke olarak sınıflandırılamaz. Güvenli ülke olarak kabul edilmeleri onlara büyük bir rahatlama getirir.” şeklinde konuştu.

Hıristiyan Sosyal Birlik partisi daha önce bu ülkelerin güvenli ülke olarak kabul edilmesini talep ederken, geçtiğimiz yılın Ekim ayında Fransa Kosova’nın, Belçika ise Arnavutluk’un güvenli olması yönünde karar alarak, bu ülkeleri üçüncü dünya ülkesi listesinden silmişlerdi.