Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye meselesinin en kısa sürede çözülmesi gerektiğini söyledi.

Suudi mevkidaşı Adil el Cubeyr ile Berlin'de bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Steinmeier, "Suriye’de savaş 5 yıldır sürüyor ve çok sayıda insan hayatını kaybetti. Batı ülkeleri olarak ölümlerin azalması için, geride kalanlara daha güzel bir Suriye bırakılması için kısa sürede şiddeti azaltmanın yollarını aramamız lazım." dedi.

Suriye'de uzun vadeli çözüm için diplomatik yollarının kullanılması gerektiğini ifade eden Alman bakan, bu ülkenin ikinci bir Libya olmaması gerektiğini vurguladı.

Almanya ve Suudi Arabistan, Suriye'de Beşşar Esed'in içinde yer almadığı bir çözümden yana.

SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ İNSAN HAKLARI DURUMU DA GÜNDEME GELDİ

Almanya’nın Suudi Arabistan ile ticareti sürdüreceğini de belirten Frank-Walter Steinmeier, bu ülkede insan haklarının ihlal edildiği yönünde ülkesinde yapılan eleştirilere de değindi. İnsan haklarına çok önem verdiklerini belirten Steinmeier, mevkidaşı ile bu konuda konuştuklarını söyledi. Steinmeier, kırbaç ve hapis cezasına ünlü blogcu Raif Bedevi konusunda ise Suudi Arabistan’ın adil bir şekilde davranacağına inandığını kaydetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ise Raif Bedevi'nin ülkesinde adil bir şekilde yargılandığını dile getirdi. Suudi bakan, "Bizim ülkemizde de kanunlar var. Herkes bu kanunlara uymak zorunda. Uymayanlar mahkeme önünde hesap vermek zorunda." dedi.

Suudi bakan Berlin’den sonra Moskova'ya uçacak.