Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev’e bağlı askeri birlikler arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi arabulucu Almanya’yı hareketlendirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-WalterSteinmeier Berlin’de ağırladığı Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin ile yaptığı ikili görüşmeler sonrasındaki açıklamasında, “Haziran ayı içinde çatışmalara rağmen Almanya-Fransa-Ukrayna-Rusya dörtlüsünün bir araya gelmesi için çalışılacağını” duyurdu. Steinmeier, “Ukrayna’nın doğusunda meydana gelen ve ölümlerle sonuçlanan olayların askeri çatışmalara geri dönülmesine yol açmasını engellemeliyiz.” diye uyardı.

Ukrayna’nın doğusunda yaşanan silahlı çatışmaların kendilerini “büyük bir endişeye sevk ettiğini” söyleyen Steinmeier, ayrılıkçılara “Minsk ateşkes anlaşması temelinde kabul edilen mutabakata uyarak ağır silahları geri çekin.” çağrısında da bulundu. Rusya’ya “Kendilerinden beklentimiz ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanarak çatışmaları durdurmasıdır.” talebini dile getiren Steinmeier, geçen aylarda yaptığı söylemlere atıfta bulunarak “olayların her an çığırından çıkabileceği yönünde her zaman uyarılarda bulunduğunu” hatırlattı.

10 Haziran’da Paris’te tarafların müsteşarlar düzeyinde bir araya geleceklerini bildiren Bakan Frank-Walter Steinmeier, “Her şeye rağmen bir araya gelinmesi için çalışacağız.” dedi ve Paris’te bakanlar düzeyinde bir görüşmenin temellerinin atılması için çalışılacağını kaydetti. Steinmeier ayrıca Almanya’nın başkanlığında hafta sonu toplanacak olan G7 zirvesinde de Ukrayna’daki çatışmaların öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacağını duyurdu.

Açıklamalarında sert bir dil kullanan Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin ise “Teröristler Minsk anlaşmasını acımasızca ihlal ettiler.” dedi. “Ukraynalı askerlerin ülkelerinin toprağını vermediklerini” anlatan Klimkin, Rusya’ya “Minsk barış anlaşmasına uy” çağrısında bulundu. Ukrayna’daki krizden dolayı ülkesinin ekonomi alanında büyük kayıplar verdiğini söyleyen Klimkin, G 7 ülkelerinden reformların devam ettirilebilmesi için yardım talebinde bulundu.