Almanya'nın Stuttgart şehrinde dün toplanan 4 bin kişi Pegida’yı protesto etti. Pegida karşıtlarının toplandığı meydanın yakınındaki başka bir meydanda ise 200 Pegida taraftarı toplandı.

Polis şehir merkezinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Gösterilerin olduğu bölgede yaklaşık bin polis görev yaparken, çevre illerden de polis takviyesi yapıldı. Protestolar sırasında yer yer yaşanan küçük çaplı olaylarda altı polis yaralandı.

Polisin açıklamasına göre herhangi bir gözaltı yaşanmazken, taşkınlık yapan bazı göstericilere cezai müeyyide uygulandı. İslam karşıtı Pegida’ya karşı Stuttgart’ta yapılan gösteriye, çok sayıda sivil toplum örgütü, sendika ve siyasi parti destek verdi. Gösteriye CDU ve FDP’ ninde destek vermesi olumlu karşılandı. Pegida karşıtı gösteriye bazı Türk sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Konuşmacılar Pegida’nın tutumunu eleştirerek, çok kültürlülüğe vurgu yaptı.

Pegida protestoları sırasında bir konuşma yapan Türk Toplumu Eşbaşkanı (TGD) Gökay Sofuoğlu, Almanya’da özellikle okullardan başlamak üzere Hitler faşizmini konu alan derslerin ve projelerin çoğaltılması, bununla ilgili gençlik derneklerinin daha fazla desteklenmesi gerektiğine işaret etti. NSU cinayetlerinin davasınında en kısa zamanda toplumu en tatmin edici şekilde sonuçlandırılıp gündemden düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Sofuoğlu, “Bu tür gündemler Pegida gibi grupların ekmeğine yağ sürmekte. CDU’nun ve FDP’nin bu gibi mitinglere katılmış olması demokratik güçlerin aşırı sağa karşı güç birliği açısından çok önemli.” dedi.