Alman medyasında Türkiye hakkında çıkan makale ve yorumlar giderek artıyor. Son olarak ülkenin hatırı sayılır gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'li diktatör Beşşar Esed'i devirmeye dayalı politikasının çöktüğünü yazdı.

Mike Szymanski imzalı yorumda Erdoğan'ın IŞİD terör örgütünü de hafife aldığı vurgulandı. Suruç'ta yapılan bombalı saldırının Türkiye'nin nasıl yara alabileceğini gösterdiğini savunan yazar, Türkiye'nin saldırganların IŞİD saflarından geldiğini tahmin ettiğini belirtti.

Yazar, bunun doğru çıkmasının ise Türkiye'nin Suriye politikasının çöktüğünü ortaya koyacağını ifade etti. SZ, Erdoğan'ın IŞİD'i şimdiye kadar ciddi bir tehlike olarak algılamadığını ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da onları sadece 'kızgın insanlar' olarak gördüğünü duyurdu. IŞİD'e karşı Uluslararası Birliğe Türkiye'nin gayri ciddi destek verdiğini ileri süren Alman gazetesi, sınırların da yeterince kontrol edilmeyerek IŞİD saflarına katılacak savaşçılara geçit verildiğini iddia etti. Türk hükümetinin IŞİD milintanlarına da silah ve tıbbı malzeme yardımı yaptığı kuşkularından kendini arındırmadığı savunuldu.

Yorumda, Türkiye'nin bölgesel güç olmasının önünde Esed'in engel olarak görüldüğü ve bundan dolayı Esed'i düşürmenin IŞİD'le mücadeleden daha önemli görüldüğü savunuldu. SZ, IŞİD'le mücadelede Kürtlerin anahtar rolü olduğunu yazdı.