Yayın hayatına başladığı 2005 yılından itibaren Ortadoğu ve Arap dünyasında seçkin bir ‘entelektüel platformu’ oluşturan Hira dergisi, bu kez Irak’ta önemli bir konferansa öncülük etti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye kentinde "Efendimiz’in Risaleti, Toplum ve İnsanlığı Geliştiren En İyi Yoldur" başlığıyla düzenlenen uluslararası konferansa, İslam ülkelerinden çok sayıda davetli katıldı.

Arapça yayın yapan Hira dergisi, Süleymaniye Üniversitesi ve Irak Kürdistan Müslüman Alimler Birliği tarafından tertip edilen konferansa Türkiye, Mısır, Fas ve Irak başta olmak üzere birçok ülkeden seçkin davetli iştirak etti. Konferansın açılış töreninde Süleymaniye Valisi Aso Feridun ve Irak Kürdistan Müslüman Alimler Birliği Başkanı Abdullah Said'in de aralarında olduğu çok sayıda üst düzey isim yer aldı.

İslam’da şiddetin kesinlikle yeri olmadığını vurgulayan katılımcılar, konferansta bu yanlış algının nasıl aşılabileceğine yönelik perspektifleri ele aldı.

ABDULLAH SAİD: DİN ADINA YAPILAN SALDIRILAR İSLAMİYET’LE BAĞDAŞMIYOR

Konferansta konuşan Irak Kürdistan Müslüman Alimler Birliği Başkanı Abdullah Said, konuşmasında ağırlıklı olarak son dönemde İslam adına yapıldığı iddia edilen şiddet ve saldırılara değindi. Abdullah Said, İslam dini ve Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s.) çizgisinden saparak İslamiyet’i şiddet diniymiş gibi lanse eden grupların türediğine dikkat çekti. İslam dinin hiçbir zaman şiddetle bir araya getirilemeyeceğine vurgu yapan Said, Müslümanları, Peygamber Efendimiz’i doğru anlamaya davet etti. İslamiyet’i doğru anlamanın Hz. Muhammed'in (s.a.s.) hayatını iyi öğrenmekten geçtiğini kaydeden Abdullah Said, Hira Dergisi'ne bu konudaki faaliyetlerinden dolayı teşekkür etti.

İslam adını kullanarak terör faaliyetlerini gerçekleştirenleri eleştiren Said, "Bugün terörün kaynağı araştırıldığı zaman hemen İslam dini kurban seçiliyor. Bütün terör suçları İslam dini üstüne yıkılmaya çalışılıyor. Bunlar asla kabul edilemez. Diktatör ülkelerin vatandaşlarına uyguladığı zulüm ve İslamiyet düşmanı ülkelerin ajanlarının terörü ne kadar destekledikleri hep unutuluyor. Ortadoğu'da terörün en büyük kaynağı, İslam dünyasından uzak olan diktatör rejimler ve onları besleyen emperyalist güçlerdir." şeklinde konuştu.

NEVZAT SAVAŞ: YANLIŞ ALGILARIMIZI AŞMAMIZ GEREK

Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Savaş ise İslam dünyasında yaşanan sorunların büyük bir kısmının dinin yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını ifade etti. Savaş, ilk dönemlerde İslam'ın çok hızlı bir şekilde dünyaya yayıldığını; ancak sonradan yanlış yorumlamalardan dolayı farklılıkların ortaya çıktığını ifade etti. Savaş, sözlerine şöyle devam etti: “İslam dünyasında var olan tüm sorunlar bizim yanlış algılamalarımızdan kaynaklanıyor. İnsanlığa Hz. Muhammed'in (s.a.s.) getirdiği dinin hakikatini ve güzelliğini doğru bir şekilde anlatmamız lazım. Bunun için İslam dünyası, hem yapılan yorumlara hem sergilenen davranışlara çekidüzen vermeli. Bu yapılmadığı takdirde daha da çok sorunlarla karşılaşacağımızdan emin olmamız lazım."

Nevzat Savaş, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin İslam'a bakış açısına da dikkat çekerek, Hocaefendi'nin dünya görüşünün İslam dünyasının birçok derdine çare olduğunu dile getirdi.