Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, gerekli olması durumunda Rus ordusunu Suriye askerleri ile birlikte savaşmak için çağırabileceklerini söyledi.

TASS’ın haberine göre Muallim, “Şu anda Rus ordusu ortak bir savaşa katılmıyor. Eğer böyle bir ihtiyaç olursa, bunun üzerinde çalışır ve bunu talep ederiz…” dedi.

Suriye televizyonuna konuşan Muallim, Rus ordusunun desteğini istemekten herhangi bir endişeleri olmadığını belirtti.

Rusya’nın çatışmaların başladığı günden bu yana Suriye’ye zamanında yardım ettiğini kaydeden Muallim, “Rusya’nın bu yaklaşımı Batılı ülkelerin Suriye krizi ile ilgili tutumlarında etkili oluyor. Suriye hükümeti Rusya ve İran’dan gelecek her türlü siyasi çözüm önerilerine açık…” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin ihtiyacı olması durumunda gerekli yardımı yapabileceklerini söyledi. Suriye’de Rus askeri varlığı konusunda herhangi bir gizli durum olmadığını ifade eden Lavrov, “Bizim askeri teknik personelimiz ihraç ettiğimi silahların kullanımı ile ilgili orada eğitim desteği veriyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Suriye’ye askeri mühimmat desteği veren Moskova, bölgede hava alanlarının genişletilmesi ve askeri teknik eğitim çalışmalarında yer alıyor. Rusya bölgede operasyonlara katıldığı yönündeki iddiaları ise reddediyor.

Mart 2011’den bu yana devam eden savaşta 250 bin kişi yaşamını yitirirken, 4 milyon kişi ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler verilerine göre 7,2 milyon kişi de ülke içinde yer değiştirdi.