Suriye, Rusya’nın öncü olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) gözlemci üyelik için resmen başvurdu. Türkiye’nin de diyalog ortağı olduğu örgüt 9-10 Temmuz tarihlerinde Rusya’nın Ufa kentinde zirve yapacak.

Rusya Devlet Başkanı’nın ŞİÖ Özel Temsilcisi Bahtiyar Hakimov, Suriye’nin örgüte gözlemci üyelik için dilekçe ile başvurduğunu söyledi. Hakimov, “ŞİÖ genişleme konusu bizim üzerinde çalıştığımız konulardan biri. Geçenlerde Suriye tarafından da dilekçe aldık. Pakistan, İran ve Hindistan tam üyelik için dilekçesini sunmuş bulunuyor.” dedi.

ŞİÖ gözlemci üyeliği için Azerbaycan, Ermenistan, Bangladeş ve Nepal’ın de dilekçe verdiği ifade edildi.

Çin’in Şanghay kentinde 1996’da Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın kurduğu “Şanghay Beşlisi”, 2001’de Özbekistan’ın da dahil olması ile Şanghay İşbirliği Örgütü’ne dönüştü. Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan’ın gözlemci üye olduğu ŞİÖ, 2008’de aldığı kararla “diyalog ortaklığı” statüsü oluşturdu. 2009’da Yekaterinburg’da gerçekleşen zirvede Belarus ve Singapur örgüte “diyalog ortağı” olarak kabul edildi. Türkiye de 2013 yılında örgüte diyalog ortağı statüsü ile dahil oldu.

12 Eylül tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Duşanbe’de gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde dönem başkanlığını devralmıştı. Zirvede bir konuşma yapan Putin, Rusya’nın dönem başkanlığında örgütün genişlemesi için çalışmalarda bulunacaklarını söylemişti. ŞİÖ’nün genişleme çalışmalarında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Putin, “Bizim başkanlığımızda bölgesel güvenliğin sağlanması için etkin çaba ortaya koyacağız ve her geçen gün baskısı artan küresel sorunların üstesinden gelmek için işbirliğimizi artıracağız.” şeklinde konuşmuştu.