İngiliz gazeteleri, Yunanistan’ın İstanköy Adası’na geçmeye çalışırken batan mülteci teknesinde hayatını kaybeden ve Bodrum sahil kıyısında cesedi bulunan 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi’nin yürekleri sızlatan fotoğrafını manşet sayfalarına taşıdı.

Aylan’ın cansız bedeninin çekildiği fotoğrafı sadece Independent gazetesi yayımlarken, Guardian, Times ve BBC gibi diğer haber kuruluşları ise bir jandarma görevlisinin, küçük Aylan'ın cesedini taşırken çekilmiş fotoğrafı yayımlamayı tercih etti.

GUARDIAN: AVRUPA’NIN MÜLTECİ KRİZİNİN ŞOK EDİCİ VE ZALİM GERÇEĞİ

Guardian gazetesi dünyayı ayağa kaldıran fotoğrafla birlikte haberi, “Avrupa’nın mülteci krizinin şok edici ve zalim gerçeği” başlığıyla aktardı. Gazete, Avrupa Birliği’nin (AB) göçmen politikasına ilişkin soru işaretlerinin giderek arttığını vurgulayarak, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Ortadoğu’da yaşanan mülteci krizine yönelik açıklamaları hatırlattı. Haberde, Başbakan Cameron’ın Ortadoğu’daki savaş yüzünden kaçan insanların daha fazlasının ülkesine almayacağı açıklamalarının ardından ‘kalpsizlikle’ suçlanabileceği aktarıldı.

INDEPENDENT: AVRUPA’DA UMUTSUZLUK DALGASI BÜYÜYOR

Independent gazetesi de cansız bedeni Bodrum kıyılarına vuran Aylan’ın fotoğrafını açıkça yayımlayarak, “O da birinin çocuğuydu” yorumunu yaptı.

İngiliz gazete, dün yaşananların ardından İngiltere’nin göçmen politikasına sert tepki gösterdi. Gazete, Başbakan David Cameron’ın gerçekleri inkar ettiğini, göçmen krizinin gerçekten İngiltere’nin bir sorunu olmadığına inanılıp inanılmadığının sorulduğunu vurguladı.

Haberde, AB’nin göçmen kriziyle ilgili hemen bir araya gelerek, ülkelerin mülteci paylaşmalarına ilişkin bir kota sistemi getirmesi gerektiği savunuldu.

TIMES: AVRUPA BÖLÜNDÜ

Times gazetesi ise “Avrupa bölündü” manşetiyle haberi yayımladı. Gazete, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk defa en büyük göç akınının yaşandığına işaret etti. Suriyeli Aylan’ın fotoğrafını ise sorunun insanı maliyetinin ortaya konulduğunu vurguladı.

Gazete, Avrupa liderlerinin göçmen krizi kotalarında çözümden tamamen uzaklaştığını ve durumun felç haline geldiğini aktardı.

TELEGRAPH: AVRUPA’NIN VİCDANINI HAREKETE GEÇİYOR

Daily Telegraph gazetesi, “Göçmen çocukların kötü durumu, Avrupa’nın vicdanını harekete geçiriyor” başlığıyla, dün Bodrum’da yaşanan felaketin Avrupa’da göçmen krizini iyice derinleştirdiğini ve konuya ilişkin tartışmaların tekrar gündeme geldiğini ifade etti.