Rusya’nın başkenti Moskova’da 26-29 Ocak tarihlerinde yapılması planlanan Suriye zirvesine, İstanbul’da bulunan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) katılmayacağı belirtildi.

İstanbul’dan Interfax’a açıklamada bulunan bir yetkili, “Biz Moskova görüşmelerine kimseyi göndermiyoruz. Konu ile ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığını bilgilendirdik. Konferans için uygun bir gündem oluşturulamadığını düşünüyoruz. Katılımcılar olması gerekenler değil. Onlar muhalefeti temsil etmiyor.” dedi.

Suriye krizinin çözümü için inisiyatif geliştiren Rusya, rejim ve muhalif grupları Moskova’da düzenlenecek konferansa davet etti. Suriye lideri Beşşar Esed rejimini temsilen bir isimin katılacağı zirveye 25-30 civarında muhalif ismin gelmesi bekleniyor. Konferansta muhalif gruplarla Esed yönetimi temsilcilerinin de ortak bir toplantı yapması planlanıyor.

Suriye lideri Beşşar Esed, Çek Cumhuriyeti’nden Literarni Noviny gazetesine yaptığı açıklamada, Moskova’da yapılacak toplantılarda muhalefetle yapıcı bir diyalog zemini bulma ümidinde olduklarını ifade etmişti. Rusya’nın terörle mücadele konusunda Suriye’ye destek verdiğini, bu yaklaşımın kendileri açısından önemli olduğunu kaydeden Esed, “Bu siyasi çözüm yollarını açıyor. Bizim pozisyonumuz da siyasi çözüm için oluşacak şansı kaçırmama yönünde. Eğer başarırsak bu güzel olur. Başaramazsak kaybedeceğimiz bir şey yok…” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, daha önce yaptığı açıklamada Suriye’de çatışan tüm tarafların yer alacağı bir müzakere süreci için inisiyatif almaya hazır olduklarını ifade etmişti.