Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Anadolu Ajansının (AA) ulaştığı ve Suriye rejiminin tutuklu muhaliflere uyguladığı sistematik işkenceyi gösteren yeni fotoğrafların insanlık dışı olduğunu belirtiyor.

AA'nın son yayımladığı işkence fotoğrafları, Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde barınan Suriyelileri derinden etkiledi.

Suriyeli Fatih Rutuk, yaptığı açıklamada, daha önce Suriye ordusunda görev yaptığını hatırlattı. Fotoğrafları görünce çok üzüldüğünü ifade eden Rutuk, rejimin kendisinden muhaliflere işkence yapmasını istediğini anlattı.

Rejimin talimatına uymadığı için tutuklandığını vurgulayan Rutuk, "Daha sonra bana işkence yaptılar. Bir süre sonra serbest kalınca Türkiye'ye sığındım. Bu fotoğrafları bütün dünya görüyor. Artık bu savaşı bitirmeleri lazım. Savaştan önce Şam'daki cezaevinde hak isteyen mahkumlar toprağa gömüldü" dedi.

Bessam Muhammed de işkence fotoğraflarını dünyaya duyuran AA'ya teşekkür etti.

Kahramanmaraş'ta yaşayan Mahmut Haddavi ise işkence fotoğraflarının Suriye'deki dramın yüzde 5'ini bile yansıtmadığını söyledi.

Suriye halkının dayanma gücününün kalmadığını dile getiren Haddavi, şöyle konuştu:

"Dün Halep'teki bir cezaevinden mektup aldım. Burada kalan 4 bin 500 kişiye işkence uygulanıyor. Feryat eden bu insanlar, 'buraya saldırın biz de ölelim' diyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durum olmadı. Orada yaşanan vahşeti bir tek Suriye halkı biliyor."

 

Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi Genel Sekreteri Kenan Kaplan da Suriye'deki iç savaşın trajediye dönüştüğünü belirtti.

İşkence fotoğraflarının vicdanları dağladığını anlatan Kaplan, "Suriyeli mazlumları hedef alan ve bir insanlık suçuna dönüşen bu vahşete 'dur' denilmesini bekliyoruz. Uluslararası kurumları da acilen sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz'' ifadelerini kullandı.