Kuveyt’in ev sahipliğinde 3’üncüsü gerçekleşen 'Suriye Donörler Toplantısı' sona erdi. Toplantıda Suriyeli yardıma muhtaçlar için toplamda 3,8 milyar dolar yardım taahhüdü kararı alındı.

Başkent Kuveyt'te çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun takip ettiği toplantı tamamlandı.

Başkent Kuveyt'teki Beyan Sarayı'nda düzenlenen toplantıya, 78 ülke temsilcisinin katıldığı bildirildi. 40 civarında da Sivil Toplum Kuruluşunun katıldığı toplantıda Avrupa Birliği Komisyonu, yaptığı 1,6 milyar dolar yardımla ilk sırada yer aldı. Kuveyt ve ABD’nin 500 milyon doların katkı koyduğu toplantıda Suudi Arabistan da 700 milyon dolar verme taahhüdünde bulundu.

BAN: İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YETERİNCE ULAŞAMIYORUZ

Toplantının tamamlanmasının ardından kameralar karşısına geçen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’deki vahamete dikkat çekerek hala bu ülkede ulaşılamayan 5 milyon dolayında Suriyeli olduğunu kaydetti. Suriye’deki en büyük sıkıntının toplanan yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamaması olduğunu belirten Ban, “Rejimin ve muhalifin kontrolü altındaki bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz.” dedi. Suriye’deki muhtaçlara daha fazla yardım edilmesi gerektiğinin altını çizen BM Genel Sekreteri Ban, yokluk içerisinde olanların hayat şartlarının iyileştirilmesi için çok daha fazla çaba gösterilmesine dikkat çekti.

Öte yandan geçen yıl yine Kuveyt'te gerçekleştirilen 2. Suriye Donörler Toplantısı'nda taahhüt edilen miktar 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.