Yemen Cumhurbaşkanlığı Sekreterliği'nden bugün yapılan yazılı açıklamada, 7 Yemenli bakanın ülkesine geri döndüğü belirtildi.

Ocak 2015’te Husiler, Yemen'de devlete ait kurumları ele geçirmek için harekete geçmesiyle hükümetle çatışmaya başlamıştı. Mart ayında ise Husilerin başkent Sana'yı kontrol altına almaları üzerine Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ülke yönetimini başkent Sana'dan Suudi Arabistan'a taşımıştı. Daha sonra Yemen yönetimi, Suudi Arabistan öncülüğündeki 8 devletle birlikte Husi milislerine karşı operasyon başlatmıştı. Bugün ise Yemen Cumhurbaşkanlığı Sekreterliği'nden Yemenli bakanların ülkelerine geri dönmesiyle ilgili açıklama geldi. Açıklamada, "Gelişen süreci yakından takip etmek için 7 bakan, Yemen'in güneyindeki Aden kentine gitti." ifadelerine yer verildi.

Geri dönen bakanlıkların hangisi olduğu açıklanmazken Suud basınında, içişleri, savunma ve sağlık bakanının Yemen'e gittiği iddia edildi. Cumhurbaşkanı Hadi'nin Yemen'e gidip gitmediğiyle ilgili kesin bilgi ise verilmedi. Suud basını, Hadi'nin Yemen'e döndüğü, yalnız güvenlik gerekçesiyle açıklanmadığını ileri sürdü. Yerel bazı kaynaklar ise Hadi'nin bir müddet daha Riyad'da kalacağını aktardı.

Öte yandan fiili olarak dörde bölündüğü iddia edilen Yemen'de geçtiğimiz hafta Riyad yönetimi, ‘temizlik operasyonu’ adı altında başkenti Sana’yı ele geçirmek için özel bir operasyona hazırlık yaptığını açıklamıştı. Arap basını, bakanların geri dönmesini bu operasyonun başarılı olacağına bağlayarak kısa zamanda başkent Sana’nın Husilerden geri alınacağını savundu.

Ağustos ayında Birleşmiş Milletler (BM), şimdiye kadar çıkan çatışmalarda ve bombardımanlarda ölenlerin sayısının 4 bine ulaştığını, 20 binden fazla kişinin de yaralandığını bildirmiş, 7 milyondan fazla Yemenlinin gerekli gıda malzemesine ulaşamadıkları için açlık sınırında olduğunu belirtmişti.