Avustralya’nın en büyük iki şehri olan Sydney ve Melbourne kentleri arasındaki rekabet her dönem farklı alanlara yansıyarak devam ediyor. Uzmanlar, Melbourne’un genellikle Sydney’i bir adım geriden takip ettiğini belirtiyor. Ancak son yıllarda Sydney'in, daha kalabalık nüfus, ağır trafik, ev ve kira fiyatlarının yanı sıra hayat pahalılığı nedeniyle Melbourne’a karşı cazibesini yitirdiği belirtiliyor.

Son yıllarda Melbourne’a giden ziyaretçi sayısında ciddi artışlar yaşandığı gözlemleniyor. Melbourne Havalimanı'na gelen yolcu sayısı, Sydney Havalimanı'na göre iki kat daha hızlı büyüyor. Geçen yıl Victoria Eyaleti Melbourne Havalimanı'ndaki yolcu artışı sayesinde 590 milyon dolar ek gelir elde etti.

Son 10 yılda Melbourne’a havayoluyla gelen ziyaretçi sayısı yüzde 7,5 oranında artarken, aynı oran Sydney Havalimanı için yüzde 3,8’de kaldı. Havayoluyla toplam ziyaretçi sayısında Sydney 1,1 milyon yolcuyla hala liderliğini koruyor. Melbourne ise 750 bin havayolu yolcu sayısıyla her geçen gün arayı kapatıyor.

Avustralya Havayolları Birliği Komisyonu Direktörü Barry Abrams da uçak ziyaretleri konusunda, dengenin Melbourne’un lehine değiştiğini kabul ederek, “Açıkçası Sydney hala Melbourne’a göre daha büyük bir şehir. Ancak Melbourne’a doğru bir yönelme olduğu da ortada. Melbourne Havalimanı doğrudan uçuşlara daha açık olmasıyla, uluslararası havayolu şirketleri açısından Sydney’e göre daha ekonomik. Ayrıca verilen hizmetlerin ücretleri de daha düşük.” dedi.

Melbourne’un bir diğer avantajının da trafik olduğunu belirten Abrams, "Melbourne Havaalanı'nın trafiği çok daha rahat." dedi.

Sydney ise ikinci bir havaalanı inşa ederek, liderliğini koruma konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Sydney Havaalanı halen Avustralyalı turistlerin bu ülkeye girdikleri en büyük kapı olma özelliğini koruyor.