Sydney Belediye Başkanı Clover Moore, belediye yetkililerinin yaptıkları denetimlerde 3 odalı bir evde 58 kişinin kirayı paylaşarak yaşadığının ortaya çıktığını söyledi. Moore, “İnsanlar apartman dairelerinin yangın merdivenlerinde, böceklerin bastığı mutfaklarda, yangın alarmları sökülmüş bir şekilde yaşıyorlar.” dedi.

Belediye Başkanı Moore, bu sorunla başa çıkabilmek için özel dedektif Roy Cottam’ı görevlendirdi. Cottam’ın daha önce İngiliz Scotland Yard polis departmanında çalışmış tecrübeli bir polis olduğu belirtiliyor.

Belediyenin kendi personelinin sorunu çözmek için gerekli tecrübeye sahip olmadığını belirten Moore, “Belediye çalışanlarımız problemin nerelerde yaşandığını biliyorlar. Ancak müdahale etmek için gerekli donanımdan yoksunlar. Bu nedenle polislik ve dedektiflik tecrübesi olan insanları görevlendirdik.” dedi.

Kirayı ucuza getirebilmek için çok sayıda insanın elverişsiz şartlarda aynı evde kalmalarının tehlikeli durumlara neden olduğunu belirten Moore, “Geçen yıl Temmuz ayında Sydney’in iç batı kesiminde bir evde Koreli ve Japon 14 kişi kalıyordu. Evde çıkan yangında son anda kurtarıldılar. Alexandiria semtinde sefalet içinde yaşıyorlar. Bazıları eski minibüslerin içinde, diğerleri gemi konteynerleri içinde uyuyorlar.” dedi.

Ev sahiplerinin fahiş kiralarla, insanları sömürmesinin ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirten Moore, “Bir başka olayda ev sahibinin iki odalı bir evi 14 kişiye kiraladığını fark ettik. Ev sahibi her bir kiracıdan haftada 150 dolar para alıyordu.” dedi.

Sydney Belediyesi bu duruma el koymak için 38 özel dedektif görevlendirdi. Söz konusu ekip, her bir evi ayrı ayrı denetliyor. Yetkililer şu ana kadar 22 eve baskın yapılarak denetimlerin gerçekleştirildiğini söylüyor.

Avustralya her yıl binlerce yabancı öğrenci tarafından eğitim için seçiliyor. Hindistan, Çin, Kore, Japonya ve diğer Asya ülkelerinin yanı sıra Avrupa’nın pek çok ülkesinden öğrenciler Avustralya’ya hem eğitim hem de ziyaret amaçlı olarak geliyorlar. Dünyanın en pahalı şehirlerinden birisi olan Sydney’de bu öğrencilerin günlük masrafları arasında kira giderleri ciddi bir sorun oluşturuyor.

Öte yandan yabancı öğrencilerin yaptıkları harcamalar, Avustralya ekonomisi için çok ciddi bir gelir kaynağı teşkil ediyor. Yurt dışından gelen öğrenciler, Avustralya için her yıl ortalama olarak 16 ila 18 milyar dolar arasında bir gelir kaynağı oluşturuyor.