Avustralya'da Sydney şehir merkezindeki Anzak Anıtı’nın bulunduğu Hyde Park’ta, Atatürk Anıtı’nın açılışı yapıldı.

Açılışta, Yeni Güney Galler (NSW) Eyaleti Muharip Gaziler ve Çokkültürlülük Bakanı Victor Dominello, Türkiye Sydney Başkonsolosu Dr. Şeyda Hanbay Arca ve NSW Anzak 100. yıl Danışma Konseyi Başkanı Korgeneral Ken Gillespie birer konuşma yaptı.

Türk vatandaşlarının ve Avustralyalı yetkililerin katıldığı törende, 100 yıl önce gerçekleşen Çanakkale’deki savaşın her iki ülke açısından taşıdığı özel önem vurgulandı. Ayrıca törende, Bakan Dominello ve Başkonsolos Arca anıtın önüne çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Programda bir konuşma yapan Bakan Dominello, Çanakkale Savaşları'nın Avustralya ve Türkiye için önemine değindi. Mustafa Kemal Atatürk'ün savaştaki rolüne dikkat çeken Dominello, "İki ay sonra Gelibolu Savaşı’nın yıldönümü olacak. Bu ülkemiz tarihinin en önemli dönemlerinden birisi. Bu askeri harekat, hem Türkiye hem de Avustralya üzerinde derin izler bıraktı. Bu savaşta Türkiye’nin kurucusu genç bir albay olan Mustafa Kemal Atatürk çok önemli bir rol üstlendi.” dedi.

BAKAN DOMİNELLO, AVUSTRALYA'DAKİ TÜRKLERİ ÖVDÜ

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü nedeniyle Avustralya’da 2015 yılının Türkiye yılı ilan edildiğine dikkat çeken Dominello, Avustralya’daki Türk toplumundan övgüyle söz etti. Dominello anıt hakkındaki düşüncelerini ise şöyle dile getirdi: "2015 senesi Avustralya’da Türkiye yılı olarak kutlanıyor. (Anıt) Sydney’in tam merkezinde yer alıyor. Avustralya’da ülke ekonomisine sosyal ve ekonomik katkılarda bulunan çok canlı ve dinamik bir Türk toplumu var. Bu anıt bize, gelecek nesillere, bu kültürü daha iyi anlamamız için yapılmış güzel bir katkıdır."

Programda bir konuşma yapan Türkiye Sydney Başkonsolosu Dr. Şeyda Hanbay Arca da Avustralya’nın en büyük şehri Sydney’in şehir merkezinde bir Türk anıtının yer almasının uzun süredir Avustralya Türk toplumu tarafından arzulandığını belirtti. Arca basına yaptığı açıklamada ise "Atatürk anıtını, Sydney’in kalbinde, Hyde Park’ta, Anzak anıtının yanında açmış olduk. Çok büyük bir gurur bizim için. Özellikle Çanakkale Savaşları’nın yüzüncü yılını yad ettiğimiz 2015 senesinde bunu gerçekleştirebildiğimizden dolayı çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Gillespie de konuşmasında, Türkiye’ye yaptığı ziyareti anlatarak Türkler ve Avustralyalılar arasında oluşan dostluğu vurguladı.

Öte yandan Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden Anzak askerlerinin Avustralya ve Yeni Zelanda’ya getirilmesi isteyen yakınlarına 1934 yılında yazdığı mektubun içeriğindeki şu sözler anıtın üzerinde yer alıyor: “Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmeçiklerle yanyana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”