Yunanistan'da seçimlerden birinci parti çıkan Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ile aşırı sağ Bağımsız Yunanlar (ANEL) arasında kurulmasında anlaşılan koalisyon hükümetinin bugün açıklanması bekleniyor. Yeni hükümetin üye sayının öncekine göre daha az olması ve bazı bakanlıkların birleştirilmesi bekleniyor.

Yunanistan'da Syriza lideri Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas huzurunda geleneksel olarak yapılan İncil'e el basarak değil ilk defa seküler yemin ederek başbakan olmuştu. Bugün Syriza ile ANEL partileri arasında kurulacak hükümet üyeleri kamuoyuna açıklanacak. Ardından yine seküler yemin etmeleri beklenen bakanlar görevlerine resmen başlamış olacak.

BAKANLIK İÇİN ADAY İSİMLER

Syriza, yeni bakanların belirlenmesi ve bazı bakanlıkların birleştirilmesi konusunda yoğun çalışmalar yürütüyor. 10 bakanın görev yapması beklenen yeni hükümette, küçük ortak ANEL'e bir bakanlık ve 4 bakan yardımcılığının verilebileceği gelen bilgiler arasında. Medyaya yansıyan bilgilere göre Türkiye'ye yönelik sert bir dil kullanmasıyla bilinen ANEL lideri Panos Kamenos'un savunma bakanlığını istediği ancak bunun kabul edilip edilmeyeceği bilinmiyor. Bu bakanlık için Syriza'da savunma politikaları sorumlusu olarak görev yapan Theodoris Dritsas'ın da adı geçiyor.

En önemli bakanlık olarak görülen Maliye Bakanlığı'nın işleyişini Yanis Dragasakis'in koordine edeceği ve akademisyen ekonomist Yanis Varufakis'in bakanlığı üstlenmesi bekleniyor. AB ve IMF ile müzakereleri Varufakis'in yürütmesine AB'nin de pozitif baktığı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı'nda Evklidi Çakalotu ve Gavril Sakalaridis'in de önemli görevler üstlenmesi ihtimal olarak görülüyor.

Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanlığı'nı Yorgos Stathakis'in üstlenmesi, Turizm, Bayındırlık ve Denizcilik bakanlıkları ile birleştirilmesi planlanıyor. Sağlık Baknlığı'nı ise Panayotis Kurublis'in üstlenmesinin kesinleştiği gelen bilgiler arasında.

Dışişleri Bakanlığı için ise akademisyen ve eski büyükelçilerden Nikos Kotzias ile Syriza dış ilişkiler sorumlusu bayan Nandia Valavani arasında tercih yapılacağı ifade ediliyor. Nikos Huntis'in ise AB konularından sorumlu bakan yardımcısı olması bekleniyor. Çipras'ın sağ kolu Nikos Papas da bakan olarak görev yapacak.

AB ATİNA'YA ÇIKARMA YAPACAK

Eurogroup’un başkanı Jeroen Dijsselbloem ile Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un hafta sonuna kadar Atina'ya gelerek Başbakan Çipras ile görüşmeleri bekleniyor. Dijsselbloem, dün yaptığı açıklamada maliye bakanlığına gelmesi beklenen Varufakis ile görüştüğünü ve kendisine Yunanistan'ın Euro'da kalacağını söylediğini açıkladı. Schulz ise yeni Yunan hükümetinin AB ile ilk dolaylı temaslarında arabulucu rolünü yerine getireceği basına yansıyan bilgiler arasında.

İLK ZİYARET KİLİSE LİDERİNE

Bu arada dün güne hızlı başlayan Çipras, ANEL lideri ile sabah saatlerinde el sıkıştıktan sonra ilk ziyaretini Yunanistan Kilisesi lideri ve Atina Başpiskoposu İeronimos'a yaptı. Çipras ile İeronimos arasında karşılıklı iyi dileklerin dile getirildiği, Çipras'ın kilisenin sosyal tabakalara yönelik desteğinin kriz döneminde çok önemli olduğunun altını çizdiği açıklandı. Bundan sonra kilise ile hükümet ilişkilerinin daha üst düzeye çıkarılacağını ilettiği belirtildi. İeronimos ise genç başbakana başarılar diledi. Çipras'ın görüşmede dini yemin yerine seküler yemin töreni yapmak istediklerini Başpiskopos'a ileterek gönlünü aldığı yorumu yapıldı.

SAMARAS BAŞBAKANLIĞI DEVRETMEDİ

Cumhurbaşkanı huzurunda seküler yemin eden Çipras, ardından görevi devralmak için ilk defa başbakan sıfatıyla başbakanlık konutuna çıktı. Burada bir önceki başbakan Antonis Samaras'ın başbakanlıkta bulunmaması ve devir işlemlerinin ilgili görevliler tarafından yapıldı. Görevliler, Başbakan Çipras'a konutu gezdirdi. Samaras'ın devir işini bizzat yapmaması, ülkede büyük tartışma çıkardı. Samaras'ın kaçtığı yorumu yapılan gelişme, Yunanistan'da ilk defa yaşanıyor. Geleneksel olarak eski başbakanlar, seçimlerden zaferle çıkan yeni başbakana görevi bizzat devrediyor ve kritik konularda bilgi veriyordu.