Yunanistan anamuhalefet Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) lideri Aleksis Tsipras, Batı Trakya'nın Gümülcine şehrinde yaptığı konuşmada, "Halkın talebiyle 25 Ocak seçimlerinde tarih yazacağımız büyük zafer anı yaklaşıyor" dedi. Ekonomi ağırlıklı bir konuşma yapan Tsipras, Başbakan Antonis Samaras gibi Müslüman Türk azınlık sorunlarına dair herhangi bir açılım yapma sözü vermedi.

Erken genel seçimlere kısa bir süre kala anketlerde önde giden SYRİZA lideri Aleksis Tsipras, Batı Trakya seçim gezisi kapsamında Dedeağaç, İskeçe ve Şahin köyünü ziyaretinin ardından dün akşam Gümülcine’de halka hitap etti. Yoğun sevgi gösterisi ile karşılanan Tsipras, atılan sloganlar ve alkışlar sebebiyle konuşmasına uzun süre başlayamadı.

"AZINLIK EĞİTİMİNİ DESTEKLEYECEĞİZ"

Hitabında ekonomik krizle mücadele ve seçim vaatlerini dile getiren Tsipras, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığa ise Başbakan Antonis Samaras'ın geçen hafta aynı salonda yaptığı konuşmasında sarf ettiği sözler üzerinden göndermede bulundu. Tsipras, şunları söyledi: "Başbakan Trakya’da, Gümücline'de, 'Müslüman kardeşleri hemşehri ve yurttaş olarak hissettiğini' söyledi. Bu tespiti için kendisini tebrik ederim. Umut ederim ki dini ve kültürel kimliği ne olursa olsun herkesi hemşehrisi ve yurttaşı olarak hissediyordur. Ancak Trakya’da bizim için olmazsa olmaz, herhangi bir kişiyi hemşehri ve yurttaş olarak hissetmek değildir; biz zaten hemşehri ve yurttaşız.”

Azınlık eğitimi konusunda ise Tsipras, "Biz, devlet ve azınlık eğitimini esaslı ve çağdaş bir şekilde destekleyeceğiz. Böylece herkese memleketinde eğitim alma imkânı sağlayabilelim.”

Trakya'da gençlerin, işçilerin, bilim adamlarının iş bulamadıkları için yurtdışına gitmelerinin engellenmesini hedeflediklerini belirten Tsipras, tarım sektörüne nefes ve dinamizm vereceklerini, tütün üreticilerini, çiftçileri, hayvan besicilerini, emeklileri ve yenilikçi gelişmelere açık olan iş adamlarını destekleyeceklerini söyledi.

Trakya'nın coğrafi konumunun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan SYRİZA lideri Tsipras, TANAP'ın devamı olan TAP doğalgaz boru hattı projesi ile Azeri ve Rus doğalgazının Avrupa'ya aktarılması konusunda bölgenin kavşak rolü oynayabileceğini söyledi.

SYRİZA'NIN SEÇİM VAATLERİ

Tsipras, seçim vaatlerini ise şöyle sıraladı.

1- 300 bin aileye bedava elektrik sağlanacak.

2- 400 bin aileye yiyecek ve ilaç yardımı yapılacak.

3- 25 bin aileye konut yardımı uygulamaya sokulacak.

4- İşsizlere ve muhtaçlara ulaşım kartı verilecek.

5- Ulaşım ve ısınmada kullanılan yakıttan (fuel oil) alınan vergi kaldırılacak.

6- Emeklilere en az 700 Euro olmak şartıyla 13. maaş tekrar verilecek.

7- Pontuslu göçmenlerin kesilen aylıkları tekrar bağlanacak.

8- En düşük maaş 751 Euro olacak.

9- 200 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

10- Toplu sözleşmeler yeniden yapılabilecek; toplu işten çıkarılmalara ise engel olunacak.

"İKTİDARA HAZIRIZ"

“25 Ocak’ta Yunanistan geleceğe evet diyecektir. Onura evet, demokrasiye evet” ifadelerini kullanan Tsipras, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yeni Demokrasi (iktidar partisi) daha şimdiden seçimleri kaybetti. Halk yaşamı ellerine alıyor, kendi sesine, kendi isteğine güç veriyor. İnsanları hep birlikte önemli bir tarih sayfasını yazmaya davet ediyoruz. Tarihin bir parçası olmaya davet ediyoruz. İktidara hazırız, Yunanistan ilerliyor, Avrupa değişiyor.”

Konuşmasının ardından Tsipras, Rodop ve İskeçe illerinden 25 Ocak seçimlerinde aday gösterilen azınlık ve çoğunluk isimlerini tanıttı. SYRİZA'dan Rodop ilinde eski milletvekilleri Ayhan Karayusuf ve Mustafa Mustafa ile İskeçe ili eski milletvekili Hüseyin Zeybek parlamentoya girebilmek için ter dökecek.