Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, ülkesini ziyaret eden Afganistan İcra Reisi Dr.Abdullah Abdullah ile bir araya geldi. Tacik basınına göre, bu görüşmede iki ülke arasındaki ekonomi ilişkileri yanı sıra güvenlik konuları değerlendirildi.

Afganistan ile ilişkilerini her zaman geliştirmeye hazır olduklarını söyleyen Devlet Başkanı Rahman, "İkili ilişkileri karşılıklı çıkar doğrultusunda sürdürülüyor. Bölge ülkeleri arasında Tacikistan ile Afganistan ilişkileri ayrı bir öneme sahip" diye konuştu.

Afgan İcra Reisi Abdullah, şu anki görevi icabıyla ilk ziyaretini Tacikistan'a gerçekleştirdiğini kaydederek, Afganistan dış siyasetinde Tacikistan'ın ayrı bir önemi olduğunu vurguladı.

Taraflar, iki ülke arasında bugüne kadar imzalanan 80'e yakın anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, elektrik ve demiryolu projeleri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Rahman ile Abdullah’ın görüşmesinde, Afganistan-Tacikistan doğalgaz boru hattı, Tacikistan ile Kırgızistan, Çin, Afganistan, Türkmenistan, İran ve diğer Güney Asya ülkeleri arasında ulaşımı sağlayacak demiryolu projesi de ele alındı.

Ayrıca, bölgesel güvenlik konularının görüşmelerde ön plana çıktığı, Tacikistan ile Afganistan sınırının korunması, terör ve diğer tehditlere karşı ortak mücadele alanlarının gündeme geldiği belirtildi.