Tacikistan’ın başkenti Duşanbe ve çevre yerleşim birimi Vahdat’ta devlet binaları ve polis noktalarına gerçekleştirilen 3 ayrı saldırıda 17 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Tacikistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Eski Savunma Bakan Yardımcısı Abduhalim Nazarzoda öncülüğündeki grupların saldırıları yaptığı belirtildi.

Vahdat kasabasında polis noktasına yapılan saldırıda 8 polis hayatını kaybederken, 9 saldırgan da öldürüldü. Saldırıyı gerçekleştiren grubun lideri Ziyovuddin Abdulloyev’in de öldürüldüğü belirtiliyor.

Tacikistan Cumhurbaşkanlığı resmi internet sayfasında Abdulloyev’in suça karıştığı gerekçesi ile görevinden alındığına dair açıklama yer aldı.

Ocak 2014’te Savunma Bakanlığı yardımcılığına getirilen Nazarzoda’nın iç savaş sırasında muhalefetle birlikte hareket ettiğine dikkat çekiliyor. Birleşik Tacik Muhalefeti’nin üyesi olan Nazarzoda’nın 1997’de yapılan barış anlaşması ile yönetimde yer almaya başladığı ifade ediliyor.

BOBOJONOV’UN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ İDDİASI

Vahdat kasabasındaki saldırının polis merkezinde Ağustos ayında sakallı olduğu gerekçesi ile dövülen ve yaşamını yitiren 23 yaşındaki öğrenci Umar Bobojonov’un yakınları olduğu da iddialar arasında. Ağustos ayında gerçekleşen olay sonrası Bobojonov hayatını kaybetmiş, hastane raporunda aldığı darbeler sonucu öldüğü ifade edilmişti. Olay sonrası iki polis görevlisi göz altına alınırken, hakkında soruşturma başlatılmıştı. Bobojonov’un öldürülmesine İslami gruplar düzenledikleri gösterilerle tepki göstermişti.

Kentte yaşanan olaylar nedeni ile ABD Büyükelçiliği çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Rusya’nın Duşanbe Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada güvenlik önlemlerinin artırıldığı, olaylar sırasında herhangi bir Rus vatandaşının yaralanmadığı kaydedildi.