Taliban Lideri Molla Ömer'in 2 yıl önce öldürüldüğü açıklandı. Afgan hükümetinden bir yetkilinin verdiği habere göre AA muhabirine Pakistan'ın Molla Ömer'in ölümü konusunda Afganistan hükümetine bilgi verdi. Yetkili yaptığı açıklamada, Taliban Lideri Molla Ömer'in 2 yıl önce Pakistan'da önemli bir sağlık problemi nedeniyle öldüğünü bildirdi. Peki Taliban Lideri Molla Ömer kimdir? İşte detaylar...

AA muhabirine yapılan açıklamada, üst düzey bir Pakistan hükümeti yetkilisi Afgan hükümetinin konu hakkında açıklama yapmasının ardından kendilerinin de açıklama yapacaklarını ifade etti.

Taliban tarafından konu ile ilgili olarak herhangi bir açıklama yapılmazken, iki hafta önce Molla Ömer'in ağzından Ramazan bayramı mesajı yayınladıkları da dikkat çeken bir başka ayrıntı olarak kayda geçti.

Taliban Lideri Molla Ömer Kimdir?

Afganistan'ın Kandahar vilayetine bağlı Şah-ı-Himmat köyünde 1960'da dünyaya gelen Molla Ömer, 1980'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katılmış ve bir şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu sağ gözünü kaybetmişti.
El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin ile yakın ilişkisi olan Molla Ömer, 1996'da Taliban'ın lideri olmuştu. Taliban, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin 2001'de Afganistan'a düzenlediği operasyonların ardından iktidardan uzaklaştırılmıştı. ABD, nerede olduğu belirlenemeyen Molla Ömer'in başına 10 milyon dolar ödül koymuştu. (AA)