Afgan yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in öldüğü bildirilirken, başkanlık sarayının mevzu ile ilgili araştırmaları başlattığı öne sürüldü.

Afganistan başkanlık sarayından ismini açıklamasını istemeyen kaynaklardan edinen bilgiye göre, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’in öldüğünün Pakistan yetkilileri tarafından Afgan hükümetine bildirildi. Taliban liderinin öldürülmesi konusunun Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da ele alındığı belirtildi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Sözcüsü Yardımcısı Seyid Zafar Haşimi başkent Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, Ömer’in öldüğüyle ilgili raporların kendilerinde ulaştığını teyit ederken, "Elde ettiğimiz bilgilere göre, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer daha önceki yıllarda vefat etmiş. Ama bu haberi teyit ya da reddemiyoruz. Konuyla ilgili araştırmalar başlatıldı." dedi.

Birkaç gün önce Taliban’ın bir şubesi olan ve daha sonra IŞİD’e destek verdiklerini ilan eden Muaz Fedai grubu yetkilileri tarafından, Ömer’in iki sene önce arkadaşı ve yardımcısı Molla Ahter Muhammed Mensur isimli kişi tarafından öldürüldüğü açıklanmıştı. Muaz Fedai Grubu Sözcüsü Karî Hamza, Ömer’in ölümüyle ilgili ellerinde belgelerin olduğunu iddia etmişti.

Öte yandan, kendini Taliban sözcüsü olarak tanıtan Zebiullah Mücahit ise yerel haber ajanslarından Buhti'ye verdiği demeçte, Ömer’in hayatta olup ölüm haberinin bir propaganda olduğunu öne sürdü. Mücahit açıklamasında, "Bazı gruplar yılda bir kez Taliban lideri aleyhinde propagandalarda bulunuyor. Dah önce olduğu gibi bu da gerçek değil yalan bilgilendirmedir." dedi.

Afgan hükümeti, daha önceki yıllarda da Taliban lideri Ömer'in öldürüldüğünü duyurmuş; ancak, Taliban tarafından bu haber yalanlanmıştı. Afgan yetkilileri tarafından bugün yapılan açıklamada ise tekrar Taliban'ın ruhani lideri olarak kabul edilen 55 yaşındaki Taliban lideri Ömer'in öldüğü duyuruldu.