Afgan Taliban’ın ruhani lideri Molla Muhammed Ömer’in 2 yıl önce öldürüldüğünün hem Amerika hem de Afgan resmi yetkililer tarafından doğrulanmasının ardından Taliban'ın yeni lideri olarak Molla Ahtar Mansur'un seçildiği öne sürüldü.

Pakistan basınlarından Geo News televizyonun haberine göre, Afgan Taliban Şurası, dün akşam yaptığı acil toplantı sonucu Molla Ahtar Mansur'u yeni liderleri olarak belirledi. Haberde, Ömer’in oğlu Molla Muhammed Yakup ve Siraceddin Hakkani’nin Mansur’un yardımcıları olarak atandığı aktarıldı. Molla Ahtar Mansur’un şimdiye kadar Taliban konseyi başkanı olarak görev yaptığı belirtiliyor.

Daha önce yapılan açıklamalarda, Ömer’in yardımcısı Molla Birader veya oğlu Molla Muhammed Yakup'un, Taliban’ın yeni lideri olarak atanacağı öne sürülmüştü.

Afganistan Başkanlık Sarayı'ndan dün gece geç saatlerde yayınlanan yazılı açıklamada, Ömer’in 2013’ün Nisan ayında Pakistan’ın Karaçi şehrindeki bir hastanesinde hayatını kaybettiğini belirtmişti. Hemen ardından Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Eric Schultz düzenlediği basın toplantısında, Taliban lideri Ömer’in hayatta olmadığını doğrulamıştı.