Bangladeş'te Savaş Suçları Mahkemesi, Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdus Subhan'ın idam edilmesine karar verdi. Subhan, 1971 yılında Pakistan'a karşı verilen bağımsızlık savaşında, savaş suçu işlediği gerekçesi ile yargılanıyordu.

Tansiyonun yüksek olduğu ülkede verilen karar sonrası mahkeme dışında 3 molotof kokteyli ile saldırı yapıldığı bilgisi basına yansırken hükümete olan nefretin daha da artacağı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında muhalefetteki Bangladeş Milli Partisi, ülke genelinde caddeleri, demiryollarını ve suyolunu kapatmak üzere protesto gösterileri başlatmıştı. Gösteriler sonucu son 2 ayda 87 kişi hayatını kaybetmişti.

Mahkeme, Subhan'ın 1971 yılındaki bağımsızlık savaşında, Pakistan'a yardım ettiği için savaş suçu işlediğini belirterek asılarak idam cezasına çarptırılması yönünde karar verdi.

Subhan, Bangladeş'te savaş suçu sebebi ile yargılanarak idam cezasına çarptırılan on yedinci Cemaat-i İslami Partisi lideri ve mensubu oldu. Şu ana kadar ise 12 kişi idam edildi.

Bangladeş'te 2013 yılından itibaren verilmeye başlanan özellikle idam cezaları nedeniyle ülkede, hükümet karşıtı başlatılan gösterilerde 500 kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş'te hükümet, bağımsızlık savaşında işlenen savaş suçları nedeni ile 3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini iddia ediyor. Özel kurumlarca yapılan araştırmalara göre ise bu sayının aslında daha düşük olduğu belirtiliyor.