Tayland'ın başkenti Bangkok’ta Türk okulunun verdiği geleneksel iftar yemeğine başta Tayland Devlet Bakanı ve Başbakan Müsteşarı Panadda Diskul olmak üzere birçok bürokrat, din adamı ve üst düzey yetkili katıldı. Programda PanAsia Uluslararası Koleji Müdürü Serhat Demir'in Bakan Diskul'a takdim ettiği kendi çizdiği karakalem portresi ise dikkat çekti. Zira hediye, bakan Diskul'un dedesi Prens Damrong Rajanubhab'a ait karakalem çalışmasıydı.

Başta Tayland Devlet Bakanı ve Başbakan Müsteşarı Panadda Diskul, Eski İçişleri Bakanı Wan Muhamad Noor Matha, Malezya Bangkok Büyükelçisi Dato' Nazirah Hussain, dernek başkanları, üniversite rektörleri olmak üzere 4 farklı dinden birçok etkin misafirin katıldığı iftar programı, Eastin Grand Sathorn Oteli'nde gerçekleştirildi.

Toplam 500 kişinin katıldığı iftar yemeğine ezan okunmasıyla başlanan programda Ramazan ayını anlatan bir video misafirlere gösterildi. Açılış konuşması gerçekleştiren Marmara Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Ömer Faruk Karaçam, farklı kültür ve inançların aynı sofrada bir araya gelmelerine ve Ramazan ayının önemine değindi.

Programda konuşan Tayland Devlet Bakanı ve Başbakan Müsteşarı Panadda Diskul ise şunları kaydetti: "Allah yolunda, dinini yaşayan Müslüman kardeşlerim. Birbirimize derinden sıkıca bağlandığımızda huzurlu bir toplum oluşturacağımıza inanıyorum. Tayland hükümeti tüm dinlerin dini faaliyetlerinin öneminin farkında. Özellikle hükümetin Tay Müslüman kardeşlerimizle ilişkilerini geliştirmek için Müslüman aktivitelerini destekleme politikası bulunuyor."

İftar programında PanAsia Uluslararası Koleji Müdürü Demir, Devlet Bakanı Diskul'a bir sürpriz yaptı. Demir, dedesi Prens Damrong Rajanubhab'a ait kendi çizdiği karakalem çalışmasını Diskul'a hediye etti. Dedesinin portresini alan Diskul ise böyle bir hediyeyi almaktan çok memnun olduğunu belirtti.

"BARIŞ VE DİYALOG ADINA GÜLEN'İN FİKİRLERİ ÖNEMLİ"

Mahidol Üniversitesi Budist-Müslüman Anlayış Merkezi Direktörü Dr. İmtiyaz Yusuf ise iftar programındaki konuşmasında, Budizm ve Müslümanlık arasındaki benzerliklere vurgu yaptı. Günümüzde barışın ve diyaloğun öneminden bahseden Dr. İmtiyaz, bu bağlamda Fethullah Gülen Hocaefendi'nin fikirlerine ve gönüllüler hareketinin dünya çapındaki faaliyetlerine dikkat çekti.

Programda ayrıca 2015 yılında uluslararası olimpiyatlarda Marmara Eğitim Kurumları'na ait 4 okuldaki madalya alan öğrencilere ödüller takdim edildi. Öğrenciler ödüllerini Tayland Devlet Bakanı ve Başbakan Müsteşarı Panadda Diskul başta olmak üzere birçok üst düzey yetkiliden aldı. Programda Türk okulu öğrencilerinin söylediği Türkçe şarkılar ve geleneksel dans gösterileri de büyük beğeni topladı.

İftar yemeği sonrası Cihan Haber Ajansı'na program hakkındaki düşüncülerini aktaran Tayland Devlet Bakanı ve Başbakan Müsteşarı Diskul şöyle konuştu: "Bu akşamı organize eden öncelikle Marmara Eğitim Kurumları başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Tayland hükümeti tüm dinleri desteklemektedir. Bizler mutluluğu ve birbirimizi anlamayı paylaşmalıyız."

Osmanlı geleneğinin de unutulmadığı programda misafirlere "diş kirası" adıyla verilen hediye olarak nazar boncuğu takdim edildi. Program toplu fotoğraf çektirilmesiyle son buldu.