Bank Asya yönetiminin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından polis baskınıyla görevden alınmasına bir tepki de Tayvan’dan geldi. Tayvan Chung-Hua Ekonomik Araştırma Enstitüsü (CIER) Başkanı Chung-Shu Wu, Bank Asya yönetim kurulunun dışarıdan atanmış bürokratlarla değiştirilmesini tehlikeli buldu. "Bankalara devlet eliyle müdahale yabancı sermayeyi kaçırır" uyarısını yapan Wu, hükümetin geç olmadan böyle bir hatadan dönmesi temennisinde bulundu.

Güçlü ekonomisiyle Uzakdoğu'nun gelişmiş ülkeleri arasında yer alan Tayvan’ın en önemli uluslararası ekonomik araştırma kurumu olan ve aynı zamanda devletin ekonomik projelerini inceleyen enstitüsü CIER’in Başkanı Wu, Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılması kararını sert bir dille eleştirdi. Wu, "Banka gibi finansal kurumlara yapılan bu tarz müdahaleler sadece yerli yatırımcıyı etkilemez; yabancı sermayenin de kaçmasına sebep olur. Bu nedenle finansal kurumlar, ülke ekonomisi istikrarında ve yabancı sermaye çekmede çok önemli rol oynar." dedi.

Aynı zamanda, Tayvan Merkez Bankası Ekonomik İstikrar İnceleme Kurulu üyesi olan Wu, bankaların, ekonomik istikrarı koruma ve yabancı sermayeyi çekme konularında çok önemli bir rolü olduğunu söyledi. Wu, ekonomik kalkınma ve ekonominin çeşitlendirilmesi için özel bankaların gerekliliğine değindi. Wu ayrıca, uluslararası projelerde daha cesur bir şekilde yatırımı göze alabilen özel bankaların, ülke ekonomisindeki verimi artırmaya büyük katkı sağladığını ifade etti.

HÜKÜMET YAPTIĞI YANLIŞTAN GEÇ OLMADAN DÖNMELİ

Bankacılığın ekonomi üzerindeki etkisi hakkında önemli çalışmaları olan ve halihazırda Tayvan Ekonomik Araştırmaları editörlüğünü yapan Chung-Shu Wu, Türk hükümetinin yapılan hatadan geç olmadan dönmesi temennisinde bulundu. Wu, hükümetin özel sektör üzerinde baskı kurmasının ve özellikle banka gibi yatırımcının garantör olarak gördüğü kurumlara müdahalesinin ülke ekonomisine çok büyük zararlar getireceğini kaydetti.