Almanya'nın Münih şehri yakınlarındaki Paffenhofen kasabası, yüzlerce insana hizmet verecek modern bir camiye kavuştu. Açılışa, ölüm tehditlerine rağmen Belediye Başkanı Thomas Herker ve yardımcısı Roland Dörfler de katıldı. Halkın camiye verdiği destek de gözden kaçmadı.

Almanya'nın Pfaffenhofen kasabasındaki Ensar Camii önceki gün ibadete açıldı. Açılış törenine Başkonsolosluk ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği yetkililerinin yanı sıra, camiye destek verdikleri için İslam karşıtı aşırı sağcılar tarafından ölüm tehditleri alan Belediye Başkanı Thomas Herker ve yardımcısı Roland Dörfler’in de katılması dikkat çekti.

Açılış töreninde konuşma yapan Başkan Herker’in sözlerine "Bugün yaşayan biri olarak aranızda olmaktan çok mutluyum" diyerek esprili bir giriş yapması büyük alkış aldı. Cami projesinin başarıyla tamamlanmasından dolayı yetkilileri tebrik eden Herker, "Bu mabedin herkese açık bir yer olacağından eminim." dedi.

Çok sayıdan Türkün iş gücü olarak Almanya’ya getirildiğini hatırlatan Herker, onların toplumun bir parçası olduğunu hatırlattı. Her şeye rağmen korkular olabileceğini, diyalog ve birlikte çalışmakla bu korkuların yok olacağını dile getiren Herker, tehdit mektuplarını da çok ciddiye almadığını söyledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Dörfler de tehditlere rağmen açılış programına katılmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Dörfler, kasabadaki tüm Müslümanların dini vecibelerini yerine getirebilecekleri bir camiye ihtiyaç olduğunu yineledi.

MİLLETVEKİLİ STAMM: TEHDİT MEKTUPLARI ÇOK İĞRENÇ

İslam karşıtı çevrelerin yerel siyasileri tehdit etmelerine tepki göstermek için kasabaya geldiğini anlatan eyalet milletvekili Claudia Stamm, şehirlerde camilerin de olması gerektiğini, zira Müslümanların da toplumun bir parçası olduğunu belirtti. "İş gücüne ihtiyaç olduğunda Müslümanlar buraya getirildiğini hatırlatmak isterim. Şimdi onlar yokmuş gibi davranılmasını ya da camilerin yapılmasının engellenmesini çok korkunç buluyorum." diye Stamm, tehdit mektuplarını 'iğrenç' olarak niteledi.

Cami açılışını protesto eden İslam karşıtı ‘Die Freiheit’ (Özgürlük) partisinin etkinliğine ise neredeyse kimsenin katılmaması dikkat çekti.

BAL: DİYALOG SAYESİNDE HALKIN DESTEĞİNİ ALDIK

Ensar Camii Derneği Başkanı Recep Bal, kirada bulundukları cami alanının yetersiz kalması üzerine 10 yıl önce diyalog çalışmalarına başladıklarını anlattı. "850 Türk’ün yaşadığı kasabada, kilise, okul ve belediye ile görüşmeler yaptık. Eski yerimiz çok küçüktü ve kasabamızdaki Müslümanlara yakışmıyordu. Allah bize bu binayı yapmayı nasip etti. Bundan dolayı çok mutluyuz." şeklinde konuşan Bal, belediye yetkililerinden gelen desteklerde diyalog çalışmalarının etkili olduğunu belirtti. Emniyet teşkilatı yetkililerinin de açılışta hazır bulunduğunu hatırlatarak, destek veren herkese teşekkür eden Bal, "Açılışımızda çok sayıda Alman misafirimiz bulunuyor. Cami karşıtlarının kasaba dışından geldiği görülüyor." dedi.

Cami mimarı Sedat Yılbırt ise binayı postmodern ve klasik karışımı tarzda yaptıklarını, bol pencere ile içerinin aydınlık olmasını sağladıklarını anlattı. Yılbırt, toplam 700 metrekarelik alanda ibadet mahallinin yanı sıra sosyal aktivite imkanı yapılabilecek alanların da olduğunu söyledi.