Pakistan’da halk, hayatını geçindirmek için her türlü fırsatı değerlendiriyor. Berberlik ise ülkede neredeyse hiç sermaye gerektirmeyen meslekler arasında. Saç kesimi ve sakal traşı yapmayı bilen insanlar için ayna, makas, jilet ve gölgelik yapan bir ağaç geçimini sağlamak için yetiyor.

Pakistan’da hemen hemen her sokakta görebilen ağaç altı berberleri birçok kişinin uğrak noktası. Ağaç altı berberlerine olan yoğun talebin en büyük sebebi ise kuaför salonlarının beşte biri kadar ücret istenmesi. Berberlerin sunduğu hijyenik ortama aldırmayan birçok vatandaş, saç ve sakal traşlarını olmak için bu berberleri tercih ediyor.

Kırsal kesimde berberlik mesleğini icra edemeyen ya da yeterince kazanamayan Pakistanlılar, kalabalık şehirlere gelince ilk yaptıkları iş kendilerine uygun bir yerde ağaç belirlemek oluyor. Başkent İslamabad’ın G 10 çarşısında kendine güzel bir yer bulan Mazhar adlı vatandaş, ülkede bu işi yapan binlerce kişiden sadece biri. Mazhar, Pencap eyaletindeki kendi köyünde yeterince müşteri bulamadığı için başkente geldiğini söylüyor.

'ÇOK ŞÜKÜR, GÜNDE 400 RUPİ (10 TL) KAZANIYORUM'

Mazhar, alacağı ücreti müşterilerinin insiyatifine bırakırken, bir traştan ortalama 40 rupi alıyor. Pakistan'da 1 Türk Lirası'na takabül eden 40 rupiye Pakistan’da yarım kilo domates ancak alınabiliyor.

Mesleğinden memnun olduğunu ve Allah'a bolca şükrettiği ifade eden Mazhar, işe nasıl başladığını ve ekmek teknesinin nasıl işlediğini şöyle anlattı: "Ben köyden geldim. Fakir bir insanım ve yapacağım bir işim yoktu. İsteklerini yapamadığım bir ailem vardı. İslamabad’a gelince burada kendi işime başladım. Köyümdeyken bu kadar iş yapamıyordum. Dükkan açacak durumum yok. 6 yıl önce buraya geldim ve bu ağaç altında işimi yapmaya başladım. Hafta sonları işlerim daha iyi; ama ortalama günlük 400 ya da 500 rupi ancak kazanabiliyorum. Memleketimde kalsaydım bu kadar da kazanamazdım. Çünkü oradaki insanlar da fakir ve kimi zaman ücret veremiyorlar. Allah’a çok şükür geçimimi burada sağlayabiliyorum."

'YAĞMUR YAĞDIĞINDA EVİN YOLUNU TUTUYORUM'

Ağaç altı berberlerinin geçimini yağmur olumsuz etkiliyor. Berber Mazhar ise yağmur yağdığında evin yolunu tuttuğunu söylese de durumundan şikayetçi değil: "Çocuklarımı geçindirebiliyorum. Yağmur yağdığında mecburen evime gidiyorum. Bunun ötesinde yapabilecek bir işim yok. Şu an halimden memnunum."

Pakistan'da aydınlatma problemi de yaşayan ağaç altı berberleri, hava kararınca zaruri olarak evin yolunu tutuyor.

Öte yandan, kimi berberlerde müşterinin beklemesi için oturaklar yapılırken, kimi berberlerde sırası gelene kadar ayakta beklemek zorunda kalıyor. Berberlerin müşterilerin elbiselerinin yanı sıra, kullandığı havluları ve bazı traş malzemelerini ağaçlara asması ise dikkatlerden kaçmıyor.

Pakistan’da hemen hemen her sokakta görülen ağaç altı berberleri, hallerinden memnun. Ancak gelecek dönemlerde yapılabilecek bir şehir planlama projesinin düşüncesi bile keyiflerini kaçırmaya yetiyor. Zira masrafsız ve az da olsa ailelerini geçindirebilecek parayı kazanabildikleri işlerini, kaybetme endişesi duyuyorlar.