Alman Dış İstihbarat Servisi’nin (BND) uzun yıllar Amerika Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) için Fransa Cumhurbaşkanlığı ve Avrupa Birliği ile birlikte üst düzeye memur ve siyasileri dinlediği ortaya çıktı.

BND’nin NSA için dinlemeleri Bavyera eyaleti Bad Aibling’deki istasyonu kullandığı belirtildi. Alman devlet kanalları NDR, WDR ve Süddeutsche Gazetesi’nin ulaştığı bilgilere göre özellikle Fransa Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı bürokratları dinlenirken Alman politikacıların isimlerinin listelerde ulaşılamadığı ifade edildi.

Bu zamana kadar sızan bilgilere göre BND’nin Amerikan istihbaratına sadece ekonomi alanından bilgi toplamasına yardım ettiği; özellikle İran gibi ülkelere Amerika’nın uyguladığı ambargonun delinip delinmediğinin tespitinde yardım ettiği iddia ediliyordu. Yeni ulaşılan bilgilere göre Alman İstihbaratın, ABD adına uluslararası organizasyonları da dinlemiş olabileceği öne sürülüyor.

Amerika ile Almanya arasında 2002’de imzalanan istihbarat işbirliği anlaşmasından 2013 yılına kadar NSA’nın 690 bin telefon ve 7,8 milyon IP adresini takip ettiği ortaya çıktı. Geçen yıl NSA’nın Başbakan Angela Merkel’i de dinlediği ortaya çıkmış, Merkel "Dostlar arasında casusluk olmaz" tepkisini vermişti.

BND skandalına karşı Merkel sessizliğini koruyor. Başbakanlık, dolaylı olarak NSA’nın Avrupalı silah üreticisi şirketlere yönelik casusluk faaliyetinden 2008 yılında haberi olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz ay ve yıllarda muhalefet partisi Sol Parti’nin verdiği soru önergelerinde hükümet "Ekonomi alanında casusluk faaliyetlerine dair bilgi yok" cevabını vermişti. Dönemin BND’den sorumlu devlet bakanı olan şimdi İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin istifasını isteyen muhalefet partileri, İçişleri Bakanı de Maiziere’nin Meclis’i kandırdığı ve siyasete olan güveni zedelediğini iddia etti. Bakan de Maiziere ise hakkındaki iddiaları reddetti.