Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Rusya, Ukrayna, AGİT üçlüsü ve ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Lugansk temsicilerinin katılımı ile Minsk’te yapılan Temas Grubu görüşmelerinde ateşkesin sağlanması ve ağır silahların yerleşim birimlerinden çıkarılması konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da 11 Şubat’ta Belarus’un başkenti Minsk’te bir araya gelerek bir haftadır devam eden yoğun müzakereleri masaya yatıracak.

Barış anlaşmasının sağlanabilmesi için “Dörtlü zirvenin” son şanslardan biri olduğu kaydedilirken, aksi durumda bölgede çatışmaların artmasından endişe ediliyor. Washington’ın Kiev’e öldürücü silah sevkiyatı yapacağı açıklamaları ve Avrupa’nın ek yaptırımlar için bir hafta ertelemede bulunması Moskova’yı anlaşmaya zorlayan adımlar olarak değerlendiriliyor.

Dört ülke Dışişleri Bakanlarının Berlin’de 8 saat süren görüşmesinin ardından, zirveye kadar tüm teknik sorunların çözümü için Temas Grubu da devreye girdi. TASS’ın haberine göre, Temas Grubu tüm ağır silahların çekilmesi ve ateşkes rejimi konusunda anlaşma sağladı.

Temas Grubu toplantılarında Rusya’yı Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, Ukrayna’yı sivil toplum lideri Viktor Medvedçuk ve eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma temsil ediyor. Ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Lugansk’ı Denis Puşilin ile Vladislav Deynego temsil ederken, AGİT adına da Özel Temsilci Heidi Talyyavini toplantılara katılıyor.

Basına kısa bir açıklamada bulunan Puşilin, çözüme ilişkin askeri ve siyasi alanda atılacak adımları içeren protokol tasarılarını üyelere ilettiklerini söyledi. Temas Grubu görüşmelerde Donbas’ta yapılacak yerel seçimler ve hükümet oluşumu ile ilgili konuları da ele aldı.