İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, bugünkü baş yazısında 7 Haziran’da Türkiye’de gerçekleşecek milletvekili seçimlerinin ardından ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha fazla güç kazanmaması gerektiğine’ dair bir yazı taşıdı.

Yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son zamanlarda giderek otoriterleştirdiği ve artan öfkesi ile dış politikada temaslarını gözlemlenebilir şekilde yitirdiği belirtildi. Buna rağmen özellikle Ortadoğu'da ‘denizin ortasındaki kaya’ya benzetilen Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğu vurgulandı.

Türkiye’de medyaya ve avukatlara yapılan kısıtlama ve baskılar ile siyasi avantaj sağlamak amacıyla esnetilmek istenen yasaların endişe verici olduğunu belirten gazete, yine de Türkiye'nin İslam dünyasındaki diğer ülkelere göre daha özgür ve demokratik bir idareye sahip olduğunu yazdı.

"DENGE DUYGUSUNU KAYBETTİ"

Guardian, Erdoğan’ın Anayasa’da birtakım değişiklikler yapabilmek ve planladığı başkanlık sistemini hayata geçirmek amacıyla mecliste yeterli çoğunluğun sağlanmasını istediğini kaydetti. Haberde, istenilen değişikliklerin fikir olarak kötü olmadığı; ancak Erdoğan’ın kişiliği dikkate alındığında bunun sorun kaynağı olduğu vurgulandı.

Gazete, Erdoğan’la ilgili olarak "Türkiye Cumhurbaşkanı içgüdüsel olarak otoriter, fazlasıyla öfke dolu ve yurt içinde ve dışında kendisini eleştirenlere zulmediyor.” ifadelerine yer verildi.

Yazıda, New York Times gazetesi eski İstanbul temsilcisi Stephen Kinzer’a verilecek fahri vatandaşlığın ise Türkiye ile ilgili eleştirile bir yazısı sebebiyle Erdoğan’ın talimatıyla son anda geri çekildiği hatırlatıldı.

Erdoğan’ın siyasi yeteneklerinin halen yerinde olduğunu belirten gazete fakat cumhurbaşkanının denge duygusunu kaybettiğini vurguladı. Yazıda son olarak, Anayasa’da yapılabilecek değişiklikler için Erdoğan’ın diğer siyasi partilerle pazarlık etmesini gerektirecek bir çoğunlukla seçimi kazanmasının daha iyi olacağı savunuldu.