Almanya'nın Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislav Tillich Birleşik Arap Emirliklerine giderek yatırım anlaşması imzaladı.

Başbakan Angela Merkel’in “İslamiyet de Almanya’ya aittir.” sözüne karşı çıkarak “Bu sözlere katılmıyorum. Müslümanlar Almanya’da dinlerini yaşayabilirler. Ama bu demek değildir ki İslam dini de Saksonya’ya ait olsun.” ifadelerini kullanan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Saksonya Başbakanı Stanislav Tillich, 250 milyon Euro hacmindeki yatırımın Saksonya’ya yapılması için Birleşik Arap Emirliklerine giderek Abu Dabi Veliaht Prensi Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’la görüştü. Aynı zamanda CDU Federal Yönetim Kurulu üyesi de olan Slav kökenli Saksonya başbakanının İslamiyet’in ülkeye ait olmadığı yönündeki açıklaması Körfez ülkelerinde de eleştirilmişti.

Tillich’in Abu Dabi ziyareti ile ilgili Alman devlet haber ajansı dpa’da yer alan bir habere göre, Saksonya’ya yatırımların görüşüldüğü görüşmeye 2015 yılının başında Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine atan Saksonya Eyaleti eski Başbakanlık Ofisi Şefi Johannes Beermann da katıldı. Beermann’ın 2010 yılında Saksonya-BAE Komisyonu’nu kurarak bu ülkeyle sıkı ilişkiler geliştirmek amacıyla birçok kez ziyaretlerde bulunduğu da hatırlatıldı.

Ticari görüşmelerle alakalı açıklamalarda bulunan Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislav Tillich, “Saksonya’ya yapılacak yatırımdan dolayı mutluyum, çünkü bu yatırım Dresden’in rekabete dayanıklılığını gelecek 8 ila 10 yıl güvence altına alacak.” dedi.

250 MİLYON EURO YATIRIM KARARI ALINDI

Bu arada Abu Dabi’de faaliyetlerde bulunan Dresden merkezli Globalfoundries isimli çip kartı üreticisi firmanın ilgili görüşmeler sonrası Saksonya’daki üretimin devam edebilmesi için 250 milyon Euro tutarında yatırım yapması kararlaştırıldı. Birleşik Arap Emirliklerindeki bir fonun Globalfoundries şirketinin tek başına sahibi olduğu biliniyor. Saksonya’daki şirkette ise yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediliyor.

PEGİDA’NIN KALESİ DRESDEN’DE İSLAM KARŞITLARINDAN 7 HAZİRAN SEÇİMLERİ HAZIRLIĞI

Diğer taraftan Saksonya Eyaleti’nin başkenti Dresden’de yaptıkları yürüyüşlerle tepki çeken İslam ve Müslüman karşıtı sözde yurtsever Pegida hareketinin 7 Haziran belediye başkanlığı seçimlerinde kendi saflarından bir kişiyi aday göstereceği duyuruldu. Pegida’nın ortaya çıktığı şehir olan Dresden’de hafta başında 15’inci yürüyüş düzenlenmişti. Gösteriye 4 bin kişinin katıldığı bildirildi.