İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Times, Ankara’nın "NATO ve IŞİD terör örgütünü birbirine karşı kışkırtarak bölgede hakimiyet kurmaya çalıştığını" iddia etti.

Gazetenin köşe yazarlarından Roger Boyes bugünkü yazısında, Türkiye’nin, IŞİD’de karşı tutumunu ve Batı ülkeleriyle olan ilişkisini ele aldı. Avrupa ülkelerinden gelerek örgüte katılmak amacıyla Suriye’ye geçen birçok kişinin, Türkiye üzerinden bölgeye ulaştığını ifade eden Boyes, Türkiye’nin ‘muğlak’ bir müttefik haline geldiğini öne sürdü. Times yazarı, Batı’nın güvenliği için Türkiye’nin temel ülkelerden biri olduğunu fakat, dost mu düşman mı olduğunu ayırt edebilmenin oldukça zor hale geldiğini öne sürdü. Roger Boyes yazısında, “Dost ve müttefiklerin arasındaki aldatma derecesi, karmaşık bir dünyada yaşamamıza neden olabilir.” dedi.

Yazar, Türkiye’nin iki önceliğinden birinin Esed rejimini devirmek, diğerinin de Kürtlerin Ortadoğu’daki iktidar boşluğundan faydalanmasını engellemek olduğunu belirtti. Bu amaçlar dikkate alındığında ise IŞİD’in Türkiye için düşman değil; aksine, faydalı bir araç haline geldiği iddiasını ortaya attı.

IŞİD’e karşı Türkiye’nin ABD öncülüğünde yürütülen koalisyonun bir parçası olarak görünmesine rağmen düşmanın hayatını kolaylaştırdığını savunan yazar, örgüt ekonomisinin Türk aracılara bağlı olduğunu, Musul’da rehin tutulan 49 konsolos görevlisinin kurtarılmasında sağlanan bağlantılardaki örneklerden yola çıkarak, Türkiye’nin IŞİD’le aktif iletişim kanallarına sahip olduğunu öne sürdü.

Yazar son olarak, Türkiye hükümetinin oynadığı jeopolitik oyunlar nedeniyle Türkiye’ye güvenmenin zorlaştığını iddia etti.