Kıbrıs adası, Suudi Arabistan üzerinden gelen toz zerreciklerinin etkisi altına girdi. Bölgede hava kirliliği ve görüş mesafesi azalırken KKTC Meteoroloji Dairesi'nden uyarı geldi.

Kıbrıs'ta dünden beri etkisi altına alan tozlu hava vatandaşları olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklığının 35-40 derece arasında seyrettiği KKTC'de insanlar evlerinin penceresini açamaz hale geldi. KKTC Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, Kıbrıs’ın tamamının toz altında olduğunu, adanın 14 yıldır bu yoğunlukta toza maruz kalmadığını kaydederek, “Üzerimize yoğun şekilde toz taşınıyor. Taşınım henüz kesilmedi.” dedi.

Buran, insan hayatını olumsuz etkileyen toz zerreciklerinin en son 2001’de bu kadar yoğun şekilde görüldüğünü kaydederek, “Libya, Mısır gibi ülkelerden toz taşınımı oluyor, ama verilerime göre 14 yıldır bu yoğunlukta toza maruz kalmadık.” şeklinde konuştu.

Buran, “Toz zerrecikleri, Türkiye’nin Akdeniz sahillerine kadar ulaştı. Tozun bugün ve yarın da etkili olmasını bekliyoruz.” dedi.

Suudi Arabistan üzerinden taşınan toz zerreciklerinin hava kirliliğiyle görüş mesafesinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Buran; yağış beklenmediğini, tozların rüzgârla dağılacağını söyledi.

UZUNYAYLA: SEFERLER AKSAMADI ANCAK GÖRÜŞ MESAFESİ AZALIYOR

Öte yandan KKTC Sivil Havacılık Dairesi Hava Trafik Şube Amiri Ali Uzunyayla, uçak seferlerinin aksamadan sürdüğünü, ancak olumsuz havanın devam etmesiyle görüş mesafesinin azaldığını belirtti. Hava şartları nedeniyle dün hiçbir seferin iptal edilmediğini, ancak bununla ilgili bazı asılsız haberler yayınladığını kaydeden Uzunyayla, uçak seferlerinde aksamaların her zaman yaşandığını hatırlattı.

Ali Uzunyayla, ilerleyen saatlerdeki meteorolojik şartların ne olacağını bilmediklerini, ancak şu an itibarıyla seferler açısından olumsuz bir durum olmadığını belirtti.