Katar'ın komşuları tarafından bir gün içinde yapayalnız bırakılmasıyla uluslararası bir boyut kazanan krizde, ABD Başkanı Donald Trump ilk açıklamasını yaptı.

Doha yönetimini topa tutan Trump, "Ortadoğu gezisinde radikal ideolojilerin daha fazla finanse edilmemesi gerektiğini söyledim" diye yazdı. Bölgedeki liderlerin Katar'ı işaret ettiğini vurgulayan Trump, böylece krizde Washington'ın safını da belli etmiş oldu. Krizin patlamasıyla Suudi arabistan ve Mısır'ın başını çektiği bloğun ABD tarafından yönlendirildiği yorumları yapılmıştı.

Doha yönetimiyle diplomatik ilişkilerini kesen ülkeler, Katar uçaklarına hava sahasını kapattı. Katar Havayolları, Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn'e uçuşlarını iptal etti. Al Jazeera, Suudi Arabistan'ın Katar Havayolları'nın uçuş lisansını da askıya aldığını bildiriyor.

Bu gelişmeyle birlikte, Katar'dan kalkıp batı yönüne gidecek uçakların tek rotası İran ve Türkiye oldu. FlightRadar24 verilerine göre, Qatar Havayolları uçakları kısıtlı bir rotayı kullanarak uçabiliyor. Basra Körfezi'ni geçen uçaklar, İran üstünden ilerliyor ve Türkiye'den geçerek Avrupa'ya doğru seyrediyor.

Uluslararası haber ajanslarının bugün başkent Doha'daki Hamad Uluslararası Havalimanı'ndan geçtiği fotoğraflarda, çok sayıda yolcunun beklediği görülüyor. Sabah saatlerinden bu yana yüzlerce yolcu havalimanında kaldı.

Uzlaşma çağrısı

Katar'dan gelen son açıklamada, komşularına uzlaşma çağrısı yapıldı. Sorunun çözümü için diyaloğa hazır olduğunu bildiren Doha yönetimi, herhangi bir misillemede bulunmayacağını açıkladı.

Kuveyt Emiri Suudi Arabistan'a gidiyor

Kuveyt'ten yapılan açıklamada, Emir'in bugün Suudi Arabistan Kralı'yla krizi görüşmek üzere Riyad'a gideceği açıklandı.

Cezayir ise, taraflara itidal çağrısı yaparak krizin büyümemesini istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar diplomasisi

Bölgedeki devletlerin Katar'la ilişkileri kesmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bölgedeki liderlerle bir telefon trafiği gerçekleştirdi.

Erdoğan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ile görüşerek bölgedeki gerilimi düşürme çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanlığı kaynakları Erdoğan'ın konuyla ilgili görüşmelere devam edeceğini belirtti.

Aralarında Bahreyn, Suudi Arabistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Maldivler, Libya'nın doğu bölgesindeki hükümet ve Mısır'ın da bulunduğu bazı Arap ülkeleri 5 Haziran'da Katar ile diplomatik ilişkileri kestiklerini açıklamış, gerekçe olarak da 'Katar'ın terör örgütlerini desteklemesini' göstermişti.Katar bu suçlamaları reddederken ülkenin borsası Pazartesi günü yüzde 7.2 düşüşle kapatmıştı.