Koalisyon Güçleri adına operasyonlar hakkında basına günlük brifing sunan Tuğgeneral Ahmet Asiri, gerek görülmesi halinde kara harekatına başlanacağını açıkladı. Husi militanları eğiten ve destek verenin İran ve Hizbullah olduğuna dikkat çeken Asiri, kendilerinin hedeflenen yerlerde olması halinde Husiler ile aynı akibeti paylaşacaklarını söyledi.

“Kararlılık Fırtınası” operasyonlarının altıncı gününde Koalisyon Güçleri Sözcüsü Asiri, Yemen'deki Husilere yardım eden Hizbullah terör örgütü mensuplarını ve İranlıları uyardı. Asiri, "Husi militanları eğiten ve destek veren İran ve Hizbullah’tır. Eğer bunlar, hedeflenen yerlerde bulunuyorlarsa, Husilerin başına gelenin aynısı kendilerinin de başına gelecektir. Eğitenlerin ve eğitilenlerin akibeti aynı olacaktır." dedi. Asiri, Husi militanlara ne karadan, ne havadan, ne de Yemen dışından destek verilmesine müsaade edilmeyeceğini belirtti.

HUSİLERE AİT TÜM HAVA SİSTEMLERİ VURULUYOR

Basın toplantısında, koalisyon güçlerinin Aden'e giden bütün yollarda yoğun bir şekilde operasyonlar yaptığına dikkat çekildi. Şabva ve Dali kentlerindeki tüm hareketli hedeflerin vurulduğu da açıklandı. Operasyonlarda hava kuvvetleri, balistik füze ve hava savunma sistemlerinin bombalandığını vurgulayan Asiri, Yemen'in kuzeyinde de bazı hedeflerin yok edildiğini kaydetti.

Tuğgenaral Asiri, Husilere yardım ve teçhizat götüren araç ve askeri araçların da imha edildiğini belirtirken, milislerin sivil vatandaşların arasında olmasının işleri zorlaştırdığı itirafında bulundu. Sivil kayıpların olup olmadığı sorusuna ise Tuğgeneral Asiri üstü kapalı cevap verdi: "Koalisyon güçleri operasyonlarını çok dikkatli bir şekilde yapıyor."

Husi milislerin bazı yollarda kontrol noktaları oluşturma girişiminde bulunduğuna dikkat çeken Asiri, bu noktaların savaş uçakları tarafından imha edildiğini aktardı. Aden'de şu anda bir tehlike olmadığının da altını çizen Asiri, operasyonlarda tüm askeri araçlar ve cephaneliklerin hedef alındığını yineledi.

SINIRDA ÇATIŞMALAR VAR; GEREKTİĞİNDE KARA HAREKATI YAPILABİLİR

Tuğgeneral Asiri, Yemen limanlarının kontrol altına alınabilmesi için savaş gemilerinin Yemen sularında konuşlandırıldığını belirtti.

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin'in kara harekatı yapılmasını istediğinin hatırlatılması üzerine sözcü Asiri şunları söyledi: "Gerektiği zaman kara harekatı olur ve buna hazırız. Hava operasyonları hedeflerine ulaşıyor şimdilik. Askeri bir plan var. Bu planda hava, kara, deniz ve istihbarat var ve hepsi gerektiği zaman uygulamaya konacak."

Muhabirlerin "Husilerin Yemen dışında eğitim aldığı bir yer var mı?" sorusu üzerine Asiri, "Hedeflerimiz Yemen toprakları içinde; ancak dışarıda eğitim alıyorlarsa alsınlar. Yemen'e geldikleri takdirde müdahale söz konusu olur." dedi.

Tuğgeneral Asiri, Necran Havaalanı’na ateş açılması sonucu uçuşların geçici bir süre iptal edildiğini; ancak daha sonra tekrar hizmete başlanıldığını duyurdu.

Yemen’deki Husi militanlarına yönelik hedeflerin vurulmaya devam edildiğini belirten Asiri, operasyonlara yardım eden kuruluşlara teşekkür etti. Koalisyon Güçleri sözcüsü Tuğgeneral Ahmet Asiri, kuruluşlardan yardımların resmi bir şekilde yapılmasını talep etti.