Tunus'taki Kartaca Sarayı'nda devrimin dördüncü yılı kutlamaları çerçevesinde bugün gerçekleştirilen törende, şehit yakınları Cumhurbaşkanı Beji Kaid Es-Sebsi'nin elinden ödül almayı reddetti. Şehit yakınlarının ödül verilmesini protesto etmesinin ardından tören yarıda kesildi.

Tunus’ta bugün, 4 yıl önce gerçekleştirilen 14 ocak 2011 devriminin dördüncü yılı kutlanıyor. Kutlamalar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Kartaca Sarayı'nda yapılan törende, Es-Sebsi ve devrim sırasında şehit olanların yakınları hazır bulundu. Es-Sebsi'nin törende, şehit yakınlarına ödül takdim etmek istemesiyle ise ortalık karıştı. Cumhurbaşkanı Es-Sebsi'nin elinden ödül almayı reddeden şehit yakınları protestoya başlayınca, sarayda yapılan tören yarıda kesilerek devrim kutlamalarına son verildi.

Şehit yakınları neşelenmek ya da onurlandırılmak için törene katılmadıklarını, büyük acı yaşadıklarını ve hala yaşıyor olduklarını ifade etti. Şehit yakınları ayrıca, yüzlerce insanın öldüğü, binlercesinin yaralandığı bir devrimde onurlandırılmanın ya da sevinçle bu olayı kutlamanın anlamsız olduğuna değindi. Es-Sebsi'nin siyasi danışmanı Mohsen Marzouk ise yakınların duygularını anladıklarını, yaptıklarının kötü bir şey olmadığını söyledi. Marzouk, gösteride kendilerinin değil daha önce yapılanların protesto edildiğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Es-Sebsi ise protesto öncesi konuşmasında, "Tunusluların çocukları ve özellikle gençler kanlarıyla ödeyerek diktatörlüğü sona erdirmiştir. Burada 330 genç şehit olmuş, yaklaşık 4 bin kişi yaralanmıştır." dedi. Halkın korkusunun ortadan kaldırılmasının ana hedefleri olduğunu belirten Es-Sebsi, küresel güvenlik için gerekli unsurları kuracaklarını kaydetti.

Öte yandan, ülkenin birçok şehrinde devrimin 4'üncü yılı, kutlamalarla ve gösterilerle anılıyor. Başkent Tunus’taki Habib Burgiba caddesinde, En-Nahda Partisi'nin düzenlediği kutlama etkinlikleri çerçevesinde ünlü sanatçı Mahir Zain de sahne alacak.

Tunus'ta 4 yıl önce yapılan devrimde en az 330 kişi hayatını kaybetmiş, 4 bine yakın kişi ise yaralanmıştı.