Washington merkezli Türkî Amerikan Birliği (TAA) bu yıl beşincisini düzenlediği Türk Amerikan Kurultay’ında 15 ülkeden 200’den fazla işadamını ABD'li siyasetçilerle buluşturdu. Kurultay boyunca 100’den fazla kongre üyesi ve senatör ile bir araya gelen işadamları, Amerika’daki iş fırsatlarını değerlendirme imkanı buldu.

ABD’deki Türk sivil toplum kuruluşlarının çatı organizasyonu olarak bilinen TAA, bu yılki kurultayı 'İş Zirvesi' temasıyla düzenledi. Organizasyona Orta Asya ülkelerinin yanı sıra aralarında Etiyopya, Ruanda ve Nijerya’nın da olduğu Afrika ülkelerinden çok sayıda iş adamı ve ticari örgüt temsilcisi katıldı.

80'DEN FAZLA KONGRE ÜYESİ ZİYARET EDİLDİ

15 ülkeden 100’den fazla ve ABD’nin çeşitli eyaletlerinden bir o kadar işadamı Washington’daki Kurultay'a çıkarma yaptı. TAA davetlisi olarak Washington’a gelen işadamları, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Kongre’de ticaret yetkilileri ve Kongre üyeleri ile görüştü. TAA yetkilileri, iki gün süren Kurultay boyunca 80’den fazla kongre üyesinin bizzat ziyaret edildiğini açıkladı. İşadamları, TAA’nın özel organizasyonunda Beyaz Saray’ı da gezme fırsatı da yakaladı.

GÖRKEMLİ GALA, BAKAN YARDIMCISINI ŞAŞIRTTI

Türk Amerikan Kurultayı’nın galası, düzenlenen görkemli bir törenle, Washington’ı ziyaret eden üst düzey diplomatların ilk tercihi olarak bilinen Beyaz Saray’a yürüme mesafesindeki Willard Intercontinental Hotel’de yapıldı.

Açılış konuşmasını ABD Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard E. Hoagland’ın yaptığı programa 18 Kongre üyesi ile 2 Senatör katıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Hoagland, programa gösterilen yoğun ilgiden duyduğu şaşkınlığı gizleyemedi. TAA Kurultayı’na geçtiğimiz yıl da katıldığına dikkat çeken Hoagland, "Ama hiçbir şekilde buna benzemiyordu." ifadesini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI, İPEK YOLU’NU ANLATTI

Hoagland konuşmasında Orta Asya ve ABD arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durdu. Obama yönetiminin Yeni İpek Yolu İnisiyatifi ve bölgenin gelişmesine yönelik muhtemel katkılarına değinen Hoagland, bu katkıların bölgesel enerji bağı kurmak, ticaret ve nakliye bağını güçlendirmek, gümrük ve sınır prosedürlerini düzene sokmak, ticaretten ticarete, insandan insana yeni bağlar oluşturmak şeklinde 4 ana unsurdan oluştuğunu anlattı.

Orta Asya ülkelerinin Ukrayna’da yaşananlar sebebiyle tedirgin olduklarını dile getiren Hoagland, "Egemenlik ve toprak bütünlüklerini desteklemek adına Orta Asya ve Kafkaslardaki ülkelerin yanındayız." mesajı verdi.

TÜRKÎ CUMHURİYETLER İLE TİCARİ İLİŞKİLER

Galaya katılan Amerikalı senatör ve Kongre üyeleri, konuşmalarında Orta Asya’nın günden güne ABD ve dünya için daha da önemli hale geldiğini vurguladı.

Senatör Chris Coons, ABD’nin Türkî toplumu oluşturan Orta Asya’daki ülkelerle ticaret ortaklığı ve karşılıklı daha fazla anlayış gibi gerçek ilişkiler kurulması gerektiğini dile getirdi. Coons, ABD ile Orta Asya ülkeleri arasında ilişkilerin daha da güçleneceğine inandığını kaydetti.

Türk dostu Kongre Üyesi Dana Rohrabacher, Amerikan halkının çoğunluğunun Türkleri bilmediğini ve sadece Türkiye’de yaşadıklarını sandıklarını ifade etti. Macaristan’dan Orta Asya’ya uzanan Türk dünyasının son yıllarda daha da önem kazandığını ifade eden Rocrabacher, "İnsanlığın gelecekteki yüzyılında Türkiye daha önemli rol oynayacaktır." diye konuştu.

GRAYSON: TÜRKİYE, ORTADOĞU VE ORTA ASYA’NIN GELECEĞİNİ TEMSİL EDİYOR

Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunun farkında olduğunu dile getiren Kongre Üyesi Alan Grayson, bir süre Ortadoğu ve Orta Asya’ya liderlik ettiğini hatırlattı. Grayson, 1900’lü yıllarda olduğu gibi 2000'lerde de Türkiye’nin iyi bir ticari gelişme gösterdiğini söyledi. Kongre üyesi, "Türkiye Ortadoğu’nun ve Orta Asya’nın geleceğini temsil ediyor." şeklinde konuştu.

Galada söz alan Kongre üyeleri Steve Chabot, Jerry McNerney, Gregory Nick, Robin Kelly, Henri Cellular, Al Green, Brendan Boyle, William Keating, Doug Lamalfa ve Hakeem Jeffries, kurulan ticaret köprüsünün önemine ve ülkeler arasındaki ticaretin artırılması gereğine işaret etti.