İsviçre’de yaşayan Türk doktor Metin Aysel turistik amaçlı gittiği İspanya’da hayat kurtardı.

Zürih Üniversitesi Hastanesi'ne bağlı Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniği’nde görev yapan doktor Metin Aysel, İspanya’ya yaptığı gezide ilginç bir olay yaşadı. Genç doktor, “Metro durağında bir telaşe dikkatimi çekti. Metro kalkması gerekirken kalkmadı ve bir tersliğin olduğunu fark ettim. Kalabalığın olduğu yere vardığımda yerde bir adamın yattığını gördüm. Etrafında çok sayıda insanın olmasına rağmen kimse yardım etmedi. Yanına yaklaşınca adımın nabzının durmuş olduğunu fark ettim. Hiç tepki yoktu. Adamı reanimasyon pozisyonuna alarak kalp masajına başladım. Orada bulunan bir kadın, hemşire olduğunu söyleyerek bana yardım etti. Ben kalp masajı yapıyordum o ise nefes veriyordu. Yoğun çabaların ardından adam nefes almaya başladı. Bir an tepki verdi ama sonra yine nabzı durdu ve biz de kaldığımız yerden devam ettik. Sonra adam tekrar nefes almaya başladı. O arada sağlık ekipleri geldi ve hayata dönen hastayı hastaneye kaldırdı.” diye konuştu.

Yaklaşık 9 yıldır hastanelerde çalıştığını anlatan çocuk ve ergen psikiyatrı Metin Aysel, hastanın hayata dönmesiyle yaşadığı mutluluğun tarif edilmez olduğunu anlattı. Avusturya’da doğup büyüyen Türk asıllı doktor tıp eğitiminden sonra İsviçre’ye göç etti. Metin Aysel, uzun yıllardır farklı hastanelerde çalışarak topluma hizmet ediyor.

İLK YARDIMIN ÖNEMİNİ KÜÇÜMSEMEYİN

Ailece yaptığı gezide başına gelen hadiseyi anlatan psikiyatr, ilk yardımın önemini vurguladı. Dr. Metin Aysel, “İlk yardım teknikleri çok önemli. Kalbi duran bir kişinin hayata dönme olasılığı her geçen dakikada yüzde 10 oranında düşüyor. 6 dakikadan itibaren hayata dönse bile beyin oksijensiz kaldığı için kalıcı hasar riski büyük oluyor. Her zaman yakında bir doktor veya sağlık çalışanı olmayabilir. Bu sebeple ilk yardım tekniklerinin herkes tarafından öğrenilmesi büyük önem taşıyor.” diye konuştu.