Fransız Milletvekili, Türk Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı ve Altkirch Belediye Başkanı Jean Luc Reitzer, Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV’ye yapılan 14 Aralık baskınını değerlendirdi. Jean Luc Reitzer, "Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı ve bir Türkiye dostu olarak, Türkiye’nin son yıllardaki gidişatına üzülüyorum." diye konuştu.

Fransa Meclisi Türkiye Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Jean Luc Reitzer, Türkiye’nin hem nüfus hem de ülke olarak büyük bir ülke konumunda olduğunu söylerken Avrupa Birliği yolunda attığı adımları son yıllardaki politikalarıyla kaybettiğini söyledi. Türkiye’yi yakından takip ettiğini söyleyen Reitzer, 14 Aralık’ta Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonuna yapılan operasyonların, Türkiye’nin kötüye gidişatından ayrı değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi. "İfade ve basın özgürlüğüne yapılan baskıları onaylamıyorum, kınıyorum." diye konuşan Reitzer, "Türkiye’yi demokrat ve özgürlükçü bir ülke olarak tanıyoruz. Bu tür durumlardan dolayı üzülüyorum." ifadesini kullandı.

"DOST OLDUĞUMUZ İÇİN UYARIYORUZ"

Reitzer, "Halkın özgürlüğü, ifade ve basın özgürlüğü uluslararası bir değerdir. Avrupa Birliği yolunda olan, buraya üye olmak isteyen bir ülkede böyle şeyler yaşanıyorsa bizi ilgilendirir." dedi. Basın özgürlüğüne karşı yapılan her türlü baskının cezalandırılması gerektiğini söylerken, iki dost halk ve ülke olarak problemlerin dile getirilmesi gerektiğini, bu olaya verdikleri tepkinin de bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Fransız milletvekili, ifade ve basın özgürlüğü konusunda çok hassas olduklarını, bu durumun sadece Türkiye’ye has olmadığını, tepki verirken de sadece Türkiye’ye değil, Fransa dahil nerede yapılıyorsa aynı tepkiyi verdiklerini söyledi. İfade ve basın özgürlüğünün her zaman savunucusu olduğunu ifade eden Reitzer, "Birbirine yakınlaşan iki ülke olan Fransa ve Türkiye’den birisinde böyle olumsuzlukların yaşanması çok üzücü." diye konuştu.