Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne (Türk Keneşi) üye ülkeler Türk Dünyası Haber Kanalı'nın kurulması için ilk imzaları attı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in geçen yıl haziran ayında Bodrum’da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi’nde yaptığı Türk dünyasına ortak çok dilde yayın yapacak kanalın kurulmasını önerisi ilk meyvesini verdi.
Türk Keneşi'ne üye ülkelerin medyadan sorumlu bakanların bir araya geldiği ilk toplantı sonunda devlet televizyonları ve haber ajansları arasında işbirliği protokolü ve 5 dilde yayın yapacak Uluslararası Türk Haber Kanalı'nın kurulması için protokol imzalandı.

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Aset İsekeşev’in ev sahipliğinde ve Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov'un başkanlığında gerçekleşen toplantıya Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Altnnbek Maksutov ve Türkiye’den TRT Genel Müdürü Şenol Göka katıldı.

Toplantı sonunda konuşan Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, Kazakistan’ın ev sahipliğinde çok önemli bir çalışmanın ilk etabını başarıyla tamamladıklarını söyledi. Hasanov, gelecek toplantının Bakü’de yapılacağını duyurdu.

Çalışma grubu tarafından hazırlanan ve üye ülke devlet kanallarının imzaladığı taslak önümüzdeki ay Astana’da yapılacak Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Zirvesi’nde devlet başkanlarının onayına sunulacak.