Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Odette Costa Semedo, ülkesinde faaliyet gösteren Uluslararası Ufuk Okulu (Escola Internacinal Horizonte) idarecilerini makamında kabul etti.

Türkiye’yi fazla tanımadığını belirten Milli Eğitim bakanı karşısında okul Genel Müdürü Ramazan Özel ve eşini görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Eğitim bakanı, "Bissau’da yabancılara ait birçok okul var. Bunlardan birisinin de Türklere ait olduğunu bilmiyordum. Ülkemde Türk okulunun bulunması beni şaşırttı." diye konuştu.

Batı Afrika ülkelerinde yaşanana Ebola virüsü salgını nedeniyle yabancıların kaçtığını vurgulayan Bakan Semedo, Türklerin ülkesinde çalışmalarına devam etmesinden memnun olduğunu dile getirdi. "Yabancıların komşu ülkelerden Ebola nedeniyle kaçtığı bir dönemde Türk ailenin burada bulunması beni çok şaşırttı. Hiç beklemediğim bir davranış bundan memnun oldum."

Genel Müdür Özel’den okulun çalışmaları hakkında bilgi alan Odette Semedo, "Öğrencilerin kısa zamanda okuma ve yazmayı öğrenmeleri çok güzel. Eğitiminiz başka okullara göre çok ileride." ifadesini kullandı.

TÜRK OKULUYLA İŞBİRLİĞİ

Gine-Bissau milli eğitim yetkilileri, gelecek eğitim öğretim yılında Türk okulu gibi iki dilde eğitim verecek pilot bir okulda eğitim vereceklerini açıkladı. Yetkililer, Türk okulu idarecilerinden yeni açılacak pilot okul ile tecrübe paylaşma adına ortak zümre organize edecek.

İki milyon nüfuslu Gine Bissau Cumhuriyeti'nin başkenti Bissau'da bulunan Uluslararasi Ufuk Okulu, anaokulu ve ilkokul olarak faaliyet gösteriyor. Türk müteşebbisler tarafından 2012'de açılan okulun 41 öğrencisi bulunuyor. Devlet yetkilileri, akademisyenler ve işadamlarının çocuklarını göndermek için adeta birbiriyle yarıştığı okulda eğitim dili Fransızca ve Portekizce.